Туберкульоз – хвороба, яку варто вчасно виявити

Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз в Україні відзначається від 2002 року.

Вважається, що близько 95% хворих на туберкульоз можна вилікувати. У 1993 році Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила туберкульоз національним лихом, а 24 березня – Всесвітнім днем боротьби з тним.

Понад 130 років тому саме цього дня німецький учений Роберт Кох оголосив про відкриття збудника цієї хвороби, який пізніше отримав назву паличка Коха або мікобактерія туберкульозу.

Нині туберкульоз залишається значною проблемою багатьох країн, в тому числі і нашої. Щороку за медичною допомогою звертається близько 400 буковинців із цією недугою.

За 2013 рік захворюваність на активний туберкульоз органів дихання в порівнянні з 2012 роком знизилась на 7%. Що не скажеш про ріст смертності, оскільки торік  від туберкульозу серед буковинців померло більше, ніж попереднього 2012 року.

Всюдисуща паличка

Туберкульоз – одне з найдавніших інфекційних захворювань, яке може вражати практично всі органи і системи організму. Але найчастіше зустрічається туберкульоз органів дихання.

Існує дві форми туберкульозу: «відкрита» форма туберкульозу легенів, вона ж заразна, і «закрита» – незаразна форма. Епідемічна небезпека туберкульозу зумовлена, в першу чергу, кількістю хворих на відкриту форму туберкульозу. Вони несуть найбільшу загрозу для оточення.

Джерелом зараження є хворі люди або домашні тварини. які виділяють туберкульозну паличку. Найчастіше туберкульоз поширюється повітряно-крапельним шляхом. При кашлі, чханні, розмові хворого на відкриту форму туберкульозу в повітря й на предмети побуту потрапляють дрібні крапельки мокротиння й слини. Мікроби після висихання мокротиння тривалий час залишаються життєздатними, надто в слабо освітлених місцях, навіть у сухому мокротинні і на різних предметах вони зберігають патогенні властивості до 6-8- ми місяців. Це зумовлює можливість контактно-побутової передачі збудника. На поверхні ґрунту туберкульозна паличка залишається активною до 1 року.

На Буковині найвищі показники захворюваності на туберкульоз 2013 року зареєстровані у Вижницькому, Глибоцькому, Сокирянському та Кіцманському районах, смертності – у Вижницькому, Путильському, Сторожинецькому районах.

На туберкульоз хворіють як бідні, так і багаті

На туберкульоз хворіють люди різного віку, незалежно від статі та статусу.

Проникаючи і розповсюджуючись в організмі людини, мікобактерії туберкульозу не обов’язково спричиняють захворювання. Під дією захисних сил організму багато з них гине, проте деякі можуть зберегти життєздатність і роками перебувати в організмі, до певного часу не завдаючи йому шкоди.

Несприятливі чинники, такі як неповноцінне харчування, погані житлові умови, постійні стреси, недосипання, зниження опірності організму внаслідок перенесених інших хвороб, низька санітарна культура населення, надмірне вживання алкоголю та куріння збільшують ризик зараження. Високий ризик захворіти мають діти, бо їхня імунна система ще не сформувалася.

На Буковині торік на туберкульоз легень захворіло 10 дітей до 17 років, 2012-го року – 15 дітей.

Серед головних симптомів туберкульозу легенів – кашель, частіше сухий, що триває більше 2-3 тижнів, кровохаркання, підвищення температури без очевидних причин більше 7 днів, задуха, раптове схуднення, погіршення або відсутність апетиту, постійна слабкість, підвищена втомлюваність та пітливість, особливо вночі.

Понад 60% хворих мають занедбану форму недуги

Ознаки початкових форм туберкульозу бувають дуже неясні й невиразні, тому при наявності одного або кількох із цих симптомів необхідно якомога швидше звернутись до лікаря, не займаючись самолікуванням.

Через несвоєчасне профілактичне флюорографічне обстеження та пізнє звернення до медичних працівників при появі ознак захворювання, 61% хворих виявляють із занедбаними формами туберкульозу.

Щоби вчасно виявити туберкульоз, усе доросле населення має проходити профілактичне флюорографічне обстеження органів грудної клітки один раз на 2 роки, працівники декретованих професій, особи з груп ризику (хворі на цукровий діабет, виразкову хворобу, з хронічними захворюваннями легенів, імунодефіцитні стани, мігранти, особи без певного місця проживання, хворі на алкоголізм та інші) – раз на рік.

Для дітей основним методом виявлення туберкульозу є проведення щорічної туберкулінодіагностики, знаної в народі під назвою проби Манту. Найдієвішим методом специфічної профілактики туберкульозу в дитячому віці є профілактичні щеплення.

Перше щеплення (вакцинація) проводиться в пологовому будинку здоровим доношеним новонародженим дітям на 5-ий день життя. Наступному щепленню (ревакцинації) підлягають здорові діти з негативною пробою Манту в 7-річному віці.

Наталія ЗАХАРЮК, головний спеціаліст відділу епідеміологічного нагляду та санітарної охорони території управління організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *