Подбайте про зуби, аби врятувати себе від небезпечних недуг

Догляд за ротовою порожниною врятує від інсульту та інших мозкових захворювань.

Всі ми знаємо, що поганий догляд за ротовою порожниною може призвести до карієсу, кровоточивості ясен та навіть випадіння зубів. Але це ще далеко не все.

Нові дослідження засвідчують, що стан порожнини рота напряму пов’язаний із загальним станом здоров’я та деякими недугами.

                                                               Від гігієни ротової порожнини залежить ваше здоров’я

Ви вже тривалий час відкладаєте візит до стоматолога та нехтуєте головними правилами ротової гігієни? І це дуже зле, бо постраждати можуть не лише зуби та слизові оболонки, але й інші органи. Про небезпеку попереджає і нове дослідження. Вчені виявили, що дорослі, які мають проблеми зі здоров’ям порожнини рота, можуть бути схильні до захворювань мозку.

Про існування зв’язку між гігієною ротової порожнини та хворобами вчені попереджали раніше. Зокрема, у дослідженні йшлося про те, що захворювання ясен, відсутність зубів чи погані звички чищення зубів підвищують ризик інсульту.

Також захворювання ясен чи інші проблеми зі здоров’ям ротової порожнини збільшують ризики високого кров’яного тиску та серцево-судинних захворювань. Адже хворі ясна можуть бути фактором ризику фібриляції передсердь. Для цієї патології характерний нерегулярний і швидкий серцевий ритм, який призводить до утворення шкідливих тромбів.

Раніше не було простежених і встановлених зв’язків між поганим здоров’ям ротової порожнини і функціональним станом мозку. Тепер ми можемо краще зрозуміти за допомогою інструментів нейровізуалізації, як-от МРТ, що саме і як впливає на мозок. І ми дійшли висновку, що здоров’я ротової порожнини особливо важливе для мозку. Тому кожен може ефективно покращити його стан з мінімальними витратами часу та фінансових вкладень, доглядаючи за станом ротової порожнини, – пояснює доктор Сіпрієн Рів’є.

Підтвердження висунутим гіпотезам вчені шукали протягом 6 років серед 40 000 дорослих британців, середній вік яких був 57 років. Усіх учасників перевірили на 105 генетичних варіантів, які викликають карієс та випадіння зубів. Здоров’я мозку досліджували за допомогою МРТ-зображень: це дозволило визначити пошкодження білої речовини мозку, що впливає на погіршення пам’яті, рівноваги та рухливості.

Вчені також намагались зрозуміти, як змінилася тонка архітектура мозку внаслідок проблем з порожниною рота. Отримані результати свідчать про те, що генетично схильні до карієсу та випадіння зубів люди мали вищий ризик тихої цереброваскулярної хвороби. Це групи станів, захворювань і розладів, що вражають кровоносні судини та кровопостачання мозку.

Однак це дослідження є попереднім, – зазначає дослідник. – Тому необхідно зібрати більше доказів шляхом клінічних випробувань, аби підтвердити, що поліпшення здоров’я ротової порожнини населення призведе до користі для здоров’я мозку, – підсумовує доктор Сіпрієн Рів’є.

Джерело: Public Health England

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *