Піст: вдосконалюйся з радістю

Піст – одна із найсприятливіших нагод змінити себе на краще. Це час посиленного утримання від усього поганого та прагнення до усього найкращого. Але духовний піст неможливий без тілесного.

Справжній піст – це не лише відмова від тваринної їжі, а відмова від зла, тобто оновлення душі.

Як тримати піст

Великий піст – найбільш важливий і суворий. Усі дні посту забороняється курити і пити алкогольні напої.

Не можна споживати продукти тваринного походження: м’ясо, рибу, молоко та яйця, здобний (білий) хліб, цукерки, булочки, тістечка, майонез.

Дозволяється виключно рослина їжа: фрукти, овочі, сухофрукти, соління, маринади, сухарі, сушки, чай, гриби, горіхи, хліб чорний та сірий, киселі та каші на воді.

Рибу дозволяється їсти на Благовіщення та Вербну неділю, Найбільш суворий піст першого та останнього тижня.

У Чистий понеділок треба взагалі відмовитися від їжі.

У п’ятницю першого тижня посту дозволяється їсти тільки кутю (варену пшеницю підсолоджену медом або цукром).

В інші дні: понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (вода, хліб, фрукти, овочі, компоти; вівторок і четвер – гаряча їжа без олії; субота і неділя – їжа з олією.

Як стверджують медики, утримання від їжі в піст дуже корисне для організму. Та все ж церква дозволяє не постити хворим, літнім людям, дітям і тим, хто не харчувався нормально протягом року, наприклад, сім’ям з малими достатками.

Пісні страви

Супи й борщі.

Головне, що треба зробити, аби страва смакувала, – підсмажити цибулю і моркву. Можна додати до них кетчуп чи томатну пасту, тоді й рідке буде смачнішим. У борщ чи й суп можна додати болгарського перцю.

Суперово урізноманітнює та насичує корисними речовинами гороховий суп чи борщ з квасолі. До смаку буде і грибний суп, і щавлевий. Для густини варто додати в рідке крупи( рис, перловку тощо).

Другі страви.

Найсмачніша пісна страва – смажена картопля з квашеною капустою. Або ж картопля в мундирах, запечена в духовці. Загалом, картопля стане на цей час головним продуктом для тих, хто постить: пюре, фрі, картопляні котлети, тощо.

Одне слово, тепер основною їжею буде все, що раніше було гарніром: зелений горошок, квасоля (у банках з соусом), кукурудза. Смажені гриби, скажімо, добрий замінник м’яса.

А коли все набридне, гадайте про овочеве рагу та солянку. До будь-якої страви можна додати горіхи – так буде і смачніше, і поживніше.

Заморожені овочі, коли маєте такі в морозилці, будуть як знахідка.

Напої та десерти:

соки, киселі, компоти, чай, морси. На солодке можна приготувати дитячу їжу – яблучно-морквяне або й інше пюре.

Сніданки.

Дуже корисні мюслі – на воді чи сокові.

Що з’їсти на роботі?

Тримати піст на робочому місці важкувато. Але на роботу можна брати з собою ті ж сухарі, горіхи, насіння, сушені фрукти, варення, салати, морську капусту.

Овочева шаурма: до корейської моркви і квашеної капусти додайте свіжих овочів та загорніть усе це трубочкою в тонкий лаваш.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *