Чим краще втамовувати спрагу в спеку

      

Після перебування на спекотному сонці, в лазні чи сауні, а також після фізичного навантаження люди відчувають спрагу – сильне бажання пити. Також бажання пити виникає у людини після вживання в їжу продуктів, що містять велику кількість солі. Втамовуємо ми спрагу різними напоями.

Тіло людини на 70% складається з води, яка наповнює клітини нашого організму і бере участь в обмінних процесах. Денна потреба людини у воді 2-3 літра в залежності від ваги людини. Втрата води організмом призводить до зниження працездатності людини, оскільки при цьому згущується кров і м’язи погано забезпечуються енергією. При тривалій відсутності води людина помирає. З нашого організму вода виводиться через сечу, шлунково-кишковий тракт, при потовиділенні і диханні. Середня добова втрата води при нормальній температурі становить 2-3 літра, а в спеку цей показник може вирости вдвічі. Тому, в жарку погоду наш організм вимагає невідкладного відшкодування втраченої води, даючи нам сигнал у вигляді почуття спраги.

Найкращий спосіб угамування спраги – пити дві склянки напою з інтервалом 10-15 хвилин. Спочатку випийте першу склянку і перевірте, чи збереглася спрага. Якщо вона є, випийте другу склянку через 10-15 хвилин. Такий спосіб угамування спраги набагато ефективніше, ніж вживання відразу великої кількості напоїв в один прийом. Справа в тому, що почуття спраги і необхідність її вгамування, завжди дещо запізнюється по відношенню до фактичного задоволення потреби організму у воді.

Різновидів напоїв для втамування спраги дуже багато, але найбільш популярними є квас, мінеральна і газована вода, чай, кава, лимонад, соки, проста вода, енергетичні напої, молоко та молочнокислі продукти. Який же з цих напоїв краще втамовує спрагу? Давайте розглянемо детальніше кожен з них:

 

  1. Вода. Вода – це самий популярний і дешевий напій.Проста вода з-під крана або в пластикових пляшках не підходить для ефективного угамування спраги в жарку погоду. Справа в тому, що в спеку людина сильно пітніє і разом з потом з організму виділяються багато солей калію, натрію, фосфору і магнію. Організм, перед тим як вгамувати спрагу, відчуває не тільки водяний, але і сольовий голод. Якщо ж людина п’є просту воду, то відбувається ще більше видалення солей з організму і почуття спраги залишиться. Тому і виходить, що чим більше в спеку мип’ємо звичайну воду, тим більше нам хочеться пити.

Мінеральна вода краще втамовує спрагу, однак штучно-мінералізовану воду пити не рекомендуємо. Якщо вміст солей у воді більше 10 г то це вже не вода, а ліки. Природна мінеральна вода полегшує боротьбу з жагою, але вживати у великих кількостях її теж не слід. Будь мінеральна вода містить вуглекислоту і мінеральні сполуки, які можуть сприяти відкладенню солей ворганізмі. Тому мінеральні води варто пити тільки за призначенням лікаря. На першому місці за корисністю колодязна або джерельна вода, яка перевірена на відсутність шкідливих домішок і мікробів. У такої води є тільки один недолік, вона для “зіпсованого благами цивілізації” людини здається не смачною, адже вона прісна.

  1. Лимонади і всі газовані напої. Пепсі, кока-кола, лимонад і всі газовані напої, які сьогодні є в продажу, не тільки марні для втамування спраги, але і надзвичайно шкідливі для здоров’я. Наявність в цих напоях великої кількості цукру, консервантів та підсолоджувачів тільки посилює спрагу. Пояснюється це тим, що слина погано видаляє залишковий підсолоджувач зі слизової рота, а солодке, як відомо, тільки збуджує спрагу.
  2. Чай. Чай, особливо, зелений, дуже хороший напій для втамування спраги. Зелений чай можна пити як в гарячому, так і в холодному вигляді. Крім вгамування спраги, чай заповнює втрату організмом мінеральних солей і вітамінів. Особливо корисно пити зленний чай з лимоном і медом. Однак дієтологи не рекомендують пити зелений чай більше 2-3 чашок в день, тому що міститься в ньому кислий кохетеін може дратувати слизову шлунка. Тому, для втамування спраги чаювання із зеленого чаю треба чергувати з чаєм з трав’яних зборів: материнки, м’яти, листя смородини, малини, квіток липи, волошки й т.д.
  3. Кава. Кава – напій, до якого небайдужі багато. Проте він містить велику кількість кофеїну, яка надає сильну сечогінну дію і тому необхідність споживання рідини в ще більшій кількості. Крім того, кава може стати причиною підвищення артеріального тиску. Тому пити каву для втамування спраги марно.
  4. Квас. Холодний квас добре втамовує спрагу і корисний для травлення. У якісному квасі міститься багато корисних організму мікроелементів, вітамінів і цукру. Проте сьогодні знайти якісний квас у продажу практично неможливо. Шипучка з пляшки з назвою квас виготовляється із застосуванням синтетичного сурогату і являє собою той же газований напій, який не містить нічого крім ароматизаторів, консервантів та підсолоджувачів.
  5. Соки. Соки для втамування спраги пити потрібно, але тільки якщо вони натуральні. Регулярне вживання свіжих соків корисно для здоров’я і боротьби зі спрагою. А от консервовані соки, що містять цукор, консерванти, барвники, ароматизатори і лимонну кислоту, такі ж непотрібні і шкідливі, як і газовані напої.
  6. Пиво. Пиво і всі інші алкогольні напої не можуть вгамувати спрагу. Пиво є сильним сечогінним засобом і навпаки виводить рідину з організму. При вживанні пива у великих кількостях розвивається “пивний алкоголізм” і порушується діяльність нирок.
  7. Молоко і кисломолочні напої. Молоко, кефір, ряжанка, катик, айран, біфідок, кумис та інші молочні напої добре угамовують спрагу в жарку погоду. Крім того, вони благотворно впливають на організм людини. Проте вживання їх у великій кількості може призвести до ожиріння, адже ці напої все таки більше є їжею, ніж питвом. Вони мають високу калорійність.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *