«КОРІННЯ І КРОНА» – зріз сучасного мистецтва Закарпаття

1 серпня у Чернівецькому обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки сучасного закарпатського мистецтва «Коріння і крона».

Виставка «КОРІННЯ І КРОНА» є зрізом сучасного мистецтва Закарпаття, яка жодним чином не претендує на узагальнюючий обсяг реального та практичного стану живопису регіону. Презентація даних творів та митців є виключно частковою та передбачає щось недоказане, присутнє на будь-якій виставці або в художньому творі. Тим не менше: тут презентовані усі покоління, всі творчі спілки, всі напрямки та динаміка розвитку мистецтва краю. Таким чином, представлені різноманітні стилі і напрямки – від реалістичних пейзажів та натюрмортів до складних стилізованих композицій і абстрактних творів.
Ідея проведення виставки закарпатського мистецтва в Угорщині виникла досить давно, й ініціатив було та є багато. Це пов’язано передусім зі становленням закарпатської школи живопису, яка сягає своїм корінням глибоко в угорське мистецтво. Йосиф Бокшай (1891-1975), Адальберт Ерделі (1891-1955) вчилися в Королівському художньому інституті у Будапешті у видатних художників світового рівня – Імре Ревеса, Бели Грюнвалд-Івані, Пала Сіньєі Мерше та інших. Як засновники закарпатського малярства, Ерделі та Бокшай мають послідовників упродовж декількох поколінь, що чітко простежуються на цій виставці, незважаючи на різноманітність жанрів та напрямків у мистецтві.
Наразі з розмаїттям яскравого і самобутнього сучасного закарпатського мистецтва знайомляться на батьківщині, в різних містах України. 

Цього разу – у Чернівцях.

На згадку про виставку відвідувачі виставки одержали каталог “Коріння і крона. Зріз сучасного мистецтва Закарпаття”.

Дякуємо за чудову виставку!

Більше фото з відкриття виставки за посиланням – ВИСТАВКА «КОРІННЯ І КРОНА» У ЧЕРНІВЦЯХ

©Тетяна Спориніна,
фото автора і SergyiS

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “«КОРІННЯ І КРОНА» – зріз сучасного мистецтва Закарпаття”