Осінь: вчимося захищатися від недуг

У природи немає поганої погоди, стверджує відома пісня. Та восени виникають проблеми, властиві лише цій порі року.

SH_Frau_putzt_Nase_NEU_800x462

Холодні ночі. Оскільки опалення комунальники вмикають не одразу з настанням холодів, будівлі встигають остигнути. І це одна з причин, чому восени виникає спалах застудних захворювань. Не епідемія грипу, як вважає дехто з нас, а саме застуди. Варто потурбуватися про самостійне обігрівання своїх осель.

Пітливість ніг. Саме восени ця проблема виникає найчастіше. Головна причина – гумове взуття. Піт у такому взутті виробляється інтенсивніше, а дітися йому нема куди. Мокрі ноги швидше остигають – ось вам і застуда. А де в кого може й грибок завестися. Відтак перше правило при використання гумового взуття – обов’язково обробляти ступні тальком або дитячою присипкою.

Осінній вітер – найпротивніший, бо холодний і вологий. Від нього слід обов’язково захищатися. Перш за все – непродувний одяг. Далі – головний убір. Але, якщо куртку із кепкою чи шапкою народ все таки надягає, то про шарф – забуває дуже часто. А насправді навіть у мороз без вітру шарф менш потрібний, ніж при осінньому вітрі. Носіть шарф – і застуджуватися будете значно менше.

А ще – восени носіть окуляри. Ті, хто знають, що таке «ячмінь» на оці або кон’юктивіт від застуди, сміятися не будуть. Причому, що більшій розмір скла (хто добре бачить, можна без діоптрій), то менша ймовірність потрапляння з поривом вітру інфекції в око.

Вологість та гнилизна. Застуда від цих чинників виникає в тих, хто вчасно не змінив літні одяг та взуття на осінні. І вдягатися по-осінньому починайте що раніше – а не навпаки.

Сутінки. Приготуйте додаткові освітлювальні прилади. Нестача денного освітлення восени та взимку – серйозний удар для нервової системи. А сезонна депресія аж зовсім не до чого: нам і морально-соціальних більш як вистачить!

Суглоби. Восени захищати їх дуже важливо. Особливо, якщо вони вже уражені хворобою або травмами. Вони ниють перед негодою через зростання вологості. Вдягайтеся, аби не наражати хворі суглоби на дію холоду й сирості.

Хронічні захворювання. Про свої «болячки», що мають властивість загострюватися по сезонах, у принципі кожний все знає. Тож проcто згадайте, що час починати профілактичний курс.

Грип. А ще настав час робити щеплення від грипу. Що би не казали про вакцину від грипу, але існує статистика ВООЗ. А вона стверджує, що серед вакцинованих смертність від ускладнень після грипу менша аж на 78%. Це дуже вагомий аргумент на користь щеплення.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *