Сила життя – в імунітеті

Наш організм не такий вже й беззахисний перед численними бактеріями та вірусами і за багатовікову еволюцію навчився з ними боротися. Захисні сили організму, його здатність противитися інфекціям називають імунітетом.

b80ea3ea38e44cb9b41c65c79ffde000_XL

Мікроорганізми потрапляють в організм різними способами: через шлунок разом з харчами, через шкіру внаслідок подряпини та інших пошкоджень, а також через будь-які природні отвори – вуха, ніс, рот. Віруси ОРЗ та грипу проникають через дихальні шляхи – найбільш уразливі органи.

Люди з послабленим імунітетом найчастіше хворіють на застудні недуги, й саме за частотою цих захворювань судять про стан їхньої імунної системи.Тож, коли ви більше 4-5 разів на рік нездужаєте на вірусні інфекції, варто замислитися про зміцнення імунітету.

Коли до організму потрапляє інфекція – тобто чужорідні тіла, то віруси чи мікроби спочатку розмножуються практично безборонно, погіршуючи стан хворого, спричиняючи слабість, озноб, болісні відчуття. Але організм не бездіяльний, він одразу ж мобілізує всі свої сили на боротьбу з інфекцією. У крові починають вироблятися так звані антитіла, до яких одразу ж долучаються лімфоцити, які називають ще клітинами-вбивцями за їхню активну роль у пригніченні інфекцій. Як правило, їм удається впоратися зі своїм завданням.

Після одужання у крові люди, хай у невеличкій кількості, назавжди залишаються вироблені специфічні антитіла до знешкодженого вірусу – тобто зберігається імунна пам’ять. Наступного разу при вторгненні цього виду вірусу імунна система за допомоги антитіл та лімфоцитів знищить його раніше, ніж останній встигне розмножитися й призвести до хвороби, або захворювання протікатиме в дуже легкій формі.

Саме на цій властивості організму ґрунтується дія щеплень, хоча це питання сприймається неоднозначно і навколо нього ведуться запеклі суперечки.

Парадокс міститься в тому, що здоровій людині щеплення й зовсім не потрібні, бо в них хороший імунітет, який сам спроможний впоратися з інфекцією. А людям з ослабленим імунітетом щеплення протипоказані, недаремно ж їх називають навіть «вбивцями імунітету».

Тож найкращий спосіб захиститися від хвороб та інфекцій – зміцнити імунітет народними засобами й забути про лікарів.

Рекомендації медиків збігаються з порадами щодо здорового способу життя: очищення організму, здорове харчування, рухова активність.

Очищення организму — первинне завдання, бо в чистому організмі мікробам немає що робити, для них там немає харчів. Треба домогтися правильної роботи кишечнику, бо багато проблем з імунітетом починаються від затримання патогенної флори в організмі. Важливо не допускати повторного забруднення організму токсинами – аби з харчами та водою не потрапляли пестициди, нітрити, промислові отрути, солі важких металів, оскільки ці речовини сприяють виникненню ракових пухлин.

Величезне значення для очищення й підтримання організму в чистоті має привильний режим пиття. Про важливість споживання води написані цілі трактати, оскільки вода є найкращим природним розчинником і здатна очистити організм без будь-яких ліків – за правильного її споживання.

Вода має бути очищеною за допомоги фільтрів, неприпустимо пити її з-під крану – через погану якість. Кип’ятіння чи відстоювання не вирішують проблеми, бо при відстоюванні тільки звітриться хлор, при кип’ятінні загинуть мікроби, а солі важких металів залишаться.

Пити слід не менше 2 л на день і закусувати кількома кристалами морської солі. Продукти харчування слід купувати екологічно чисті й натуральні, обов’язково вивчати їхній склад на упаковці, аби там не було консервантів, трансжирів та інших шкідливих добавок.

Харчуйтеся збалансовано, обов’язково споживайте білки рослинного та тваринного походження, вітаміни, залізо, йод.

Фрукти та овочі варто споживати відповідно до сезону й лише ті, що зростають у вашій місцевості, бо те, що привозять з екзотичних країн, через тривале транспортування, оброблене різними хімічними сполуками.

І, звичайно, коли хочете бути здоровими, відмовтеся від шкідливих звичок, зокрема, від куріння, бо шкідливість нікотину давно й добре вивчена.

Будь-які недоліковані хронічні захворювання залишають в організмі вогнища інфекції в організмі, які ослаблюють імунну систему, тож важливо вчасно їх позбавлятися.

Рухова активність є важливою ланкою в комплексі заходів зі зміцнення імунітету, вона покращує обмін речовин і кровообіг. Але фізичне навантаження має бути відповідним до стану організму, аби не призводити його до стану фізичного стресу. З огляду на зміцнення імунітету ідеальним варіантом можна вважати звичайну ходьбу

 

Зміцнення імунітету народними засобами

  1. Настій з листя волоського горіху. 2 ст. л. подрібненого листя залити половиною літру окропу та настоювати в термосі всю ніч. Вживати по ¼ склянки двічі на день. Крім того, корисно щодня з’їдати 5-6 шт. волоських горіхів.
  2. Трав’яний настій. Змішати по 5 ст. л. меліси, трави іван-чаю (кипрею), м’яти та квіток каштану, залити 1 л окропу, настоювати 2 години. Приймати двічі на день по півсклянки.
  3. Зміцнювальний бальзам. Змішати 500 г очищених та подрібнених волоських горіхів, 300 г меду, сік 4-х лимонів, 100 г алое і склянку горілки. Настояти в темному місці 24 години. Приймати перед їжею по 1 ст. л. тричі на день.
  4. Вітамінний напій. Півсклянки соку редьки, півсклянки морковного соку, 1 ст.л.меду й 1.ст.л. соку лимону або журавлини. Приймати по 1 ст.л. вранці та увечері, надто під час епідемій застудних захворювань.
  5. Трав’яний чай. 1 ст.л. подрібненого коріння дев’ясилу та 1 ст.л. шипшини залити 1 л. окропу, варити на малому вогні 10 хвилин, настоювати 20 хвилин. Додати по 1.ст.л. трави звіробою та материнки і 2 ч.л. чаю. Настоювати ще годину і використовувати як заварку до чаю протягом дня.

6.Настій суміші часнику й лимону. Дрібно нарізати половинку лимону зі шкіркою та 7 зубків часнику. Скласти в літрову банку й залити  доверху кип’яченою водою. Настояти у темному прохолодному місці 4 доби, далі зберігати в холодильнику.  Приймати по 1 ст.л. вранці за 30 хвилин до їди. Для профілактики застудних захворювань можна вживати весь осінньо-зимовий період (від жовтня до березня)

  1. Суміш з волоських горіхів, кураги та родзинок слід вживати всім членам родини за перших симптомів застуди. Змішати по 1 ст. л. подрібнених волоських горіхів, кураги, родзинок без кісточок, меду й соку з половини лимону. Приймати 3 рази на день дорослим по 1.ст.л. і дітям по 1 ч.л.
  2. Вітамінні ванни рекомендуються для покращення стану при застудах. Вони добре знімають ломоту в тілі, головний біль і полегшують дихання. Змішайте сухе листя малини, брусниці, горобини, обліпихи, смородини, шипшини, залийте окропомі проваріть на малому вогні 5 хвилин. Крім цього відвару, можна додати до ванни кілька крапель евкаліптової чи кедрової олії. Спробуйте у ванні розслабитися, аби зняти накопичену втому і не дати стресу підірвати імунітет.

 

Головне – не забувати, що усі перелічені способи зміцнення організму важливі у комплексі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *