«Німа» ішемія – раптова смерть

Гостра серцева недостатність часто жодним чином не проявляється. Кардіологи називають такий різновид ішемії «німою» і вважають її однією з найпідступніших. Людина може цілком нормально себе почувати і не підозрювати, що вже стоїть на фатальній межі…

Невловима недуга

Деякі науковці вважають, що в усьому винна різниця в порогах чутливості. Інші пояснюють цей феномен порушеннями больової рецепції, що притамовує навіть дуже неприємні відчуття.

Звичайна, больова ішемія, яка, до речі, зустрічається набагато частіше «німої», «поводиться» зовсім інакше: достатньо трохи зменшитися серцевому кровопостачанню – і «голодне» серце починає «кричати». Це проявляється у нападах болю (стенокардії), задишці, аритмії.

Вловити «німу» ішемію дуже складно. Поза нападами серцеві зміни у таких хворих не реєструються жодними дослідженнями. Отже, лікування не призначається. З часом супутні ішемічній хворобі серця атеросклеротичні зміни коронарних артерій зростають, з’являється реальна небезпека утворення тромбів.

Непритомність – інфаркт

Через звужені атеросклерозом коронарні артерії серцевий м’яз не отримує необхідної кількості крові й кисню. Такий стан називають передінфарктним. Наступна фаза – інфаркт міокарду. Перший період хвороби може перебігати безсимптомно.

Перенесений інфаркт міокарду виявляють під час електрокардіограми. Вражені пацієнти можуть пригадати, що якогось моменту втрачали свідомість, але не надавали цьому особливого значення. Такі хворі автоматично підпадають до групи ризику. Кардіологи не приховують: з кожним новим інфарктом шансів попередити наступний – все менше.

Спровокувати серцеву катастрофу може все, що завгодно: алкоголь, цигарка, фізичне навантаження, емоційний стрес. Пришвидшується серцебиття, зростає потреба в кисні, підвищується артеріальний тиск. У здорової людини цей процес триває доволі м’яко. Для людини з ішемічною хворобою серця, судини якої, немов корозією, вражені атеросклерозом, подібна ситуація може стати фатальною.

Велике значення для прогнозування інфаркту має стан центральної нервової системи, розлади якої можуть призвести до спазму коронарних артерій. На тлі атеросклерозу порушується електролітний баланс у крові та підвищується вміст холестерину. Загрозу для життя сктановлять порушення серцевого ритму – аритмія.

Як виявити підступне захворювання

Щоби не пропустити «німу» ішемію, експерти ВООЗ рекомендують починаючи від 40 років 1-2 рази на рік проходити ЕКГ і консультуватися в лікаря-кардіолога. До групи ризику належать хворі з підвищеним артеріальним тиском, цукровим діабетом, ожирінням, перенесеним інфарктом міокарду, родинною спадковістю.

Ішемічна хвороба серця вражає переважно чоловічу половину населення. Із початком менопаузи в жінок природний гормональний захист серцево-судинної системи зменшується, захворюваність у чоловіків і жінок вирівнюється.

Дослухайтесь до свого серця, не ігноруйте його «примхи», підтримуйте його фізкультурою, раціональним харчуванням, достатнім сном. Слідкуйте за тиском. При найменшому його підвищенні обов’язково звертайтеся до лікаря.

Василь ЗАДОРОЖНИЙ, головний лікар обласного центру здоров’я,
Наталія СТРЯПІНА, лікар-методист

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *