Мед: корисний та небезпечний

Четверо немовлят отруїлося ботуліном через соски з медом: полячки використовують його для заспокоювання малюків. Як правило, дітям не рекомендують давати мед до річного віку. Про це правило нагадала й серія отруєнь малюків у США.

У чотирьох немовлят у штаті Техас протягом останніх трьох місяців діагностували ботулізм. Ця не надто поширена недуга завжди є наслідком отруєння ботуліном, який ще звуть ковбасною отрутою. Ботулізм призводить, серед іншого, до проблем із диханням, паралічу й навіть смерті. 

Діти, які потрапили до лікарні, здебільшого користувалися сосками, наповненими медом. Як інформує CBS news, після серії отруєнь департамент охорони здоров’я штату Техас попередив про небезпеку таких сосок. Водночас американська Адміністрація продовольства і медикаментів оголосила у Twitter, що розшукує інтернет-дистиб’ютера, який їх продавав. 

Чому мед небезпечний для немовлят? Річ у тім, що він містить анаеробні (ті, що розвиваються без повітря) бактерії Clostridium botulinum (клостридії ботулінові), які й виробляють отруту ботулін. Особливо важливо знати, що його не знищує термічна обробка. І коли дітям до року не дають продуктів з медом, то варто із цим почекати ще рік-другий, хоча б до трирічного віку дитини.

Як відомо з досвіду матусь, мед часто використовують як засіб заспокоєння, коли в малюків ріжуться зубки, або коли вони погано сплять. Схоже, в більшості родин не уявляють ступеня небезпеки для дитини в цьому.

Кишечник малюків не досягнув іще повного розвитку. Тобто їхня корисна бактеріальна флора ще не в змозі протистояти токсину ботулізму й вчасно виводити небезпечні бактерії з організму.

babyboom.pl, переклад «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *