Коли вагітність – на радість

До народження дитини повинні готуватися і мати, і батько

Вагітність і народження дитини повинні плануватися заздалегідь, – переконана Лариса МЕЛЬНИЧУК, лікар-гінеколог чернівецького міського благодійного фонду «Нова сім’я», – а увага і турбота під час вагітності – запорука здоров’я і щастя майбутнього малюка.

лікар-гінеколог чернівецького міського благодійного фонду «Нова сім’я»
лікар-гінеколог чернівецького міського благодійного фонду «Нова сім’я»

– Вважають, що най­кращий час для зачаття дитини – вересень, бо на­передодні, у липні-серпні, майбутні батьки можуть відпочити, оздоровитися і набратися сил…

– Вагітніти добре у будь-який час, якщо ця вагітність бажана. Проте, перед цим ре­комендується обстежитися, підлікуватися. Якщо у жінки вже друга чи третя вагітність, а попередня була чимсь усклад­нена, їй варто проконсульту­ватися у медика-генетика та гінеколога. Головне пам’ятати: майбутні тато й мама повинні го­туватися удвох: раджу надовго забути про алкоголь, цигарки та інші шкідливі звички.

– Коли ж нарешті мати відчула, що вагітна, яким повинен бути її наступний крок?

– Перш за все – стати на облік. І найкраще це зробити до сьомого-восьмого тижня вагітності. Бо якщо є якісь про­типокази, проблеми можна ви­рішити лише протягом перших трьох місяців. Іноді ситуацію ускладнюють перенесені жін­кою ще в дитинстві хвороби, які потім негативно впливають на репродуктивну функцію і пере­біг вагітності. На жаль, частіше такі стани виявляються вже під час вагітності, коли впливати на них значно важче або запізно.

– Як часто вагітній жінці необхідно відвідува­ти акушер-гінеколога?

– У перших тридцять тижнів – раз на місяць. Потім частіше – раз на два тижні. Бо саме друга половина вагітності супроводжується дуже вели­ким фізичним та емоційним навантаженням. Маса плоду швидко наростає. Тож необхід­ні постійний контроль та увага. Окрім того, що лікар, який веде вагітність, надає жінці допо­могу при ускладненнях, він безпосередньо забезпечує їй нормальні соціально-санітарні умови. Маю на увазі декретну відпустку, в яку жінка іде з 30 тижнів вагітності. Це не значить, що ми даємо їй мож­ливість нічого не робити. Ні, ми допомагаємо у найвідпові­дальніший період виношуван­ня немовляти – третій триместр – приділити більше уваги влас­ному здоров’ю, дотримуватися режиму харчування і вчасно відпочивати.

– А на якому терміні радите вперше проходити УЗД-обстеження?

– На УЗД вперше направля­ємо жінку на 9-11 тижні вагіт­ності. Тоді вже можна визначити розмір плоду, його розвиток.

– Мабуть, до вагітності варто готуватися не лише жінці, а й чоловіку – майбут­ньому батьку…

– Тата ще ненароджена дитина сприймає через його ставлення до матері. І батькова любов тут на першому місці. Тож виховувати і дбати про дитину варто починати ще до її народження. Читайте вголос казки, слухайте класичну му­зику. Тоді малюк народиться врівноваженим і здоровим.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *