Кишкові інфекції – супутники літа

Проризики та небезпеки харчування літньої пори розповідає Ярослав СТЕФАК – начальник медичної служби управління держслужби з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області.

134173_600Літо – не лише чудова пора для відпочинку, але й час, коли виникає найбільша ймовірність підхопити гострі кишкові інфекції: харчові токсикоінфекції, гастроентероколіти, сальмонельоз, дизентерію, черевний тиф, холеру, ботулізм.

Ця група інфекцій спричиняє захворювання травного тракту, і головні клінічні прояви в більшості дуже схожі: підвищення температури тіла, проноси, нудота, блювота, загальна слабість. Часто поставити діагноз можна тільки після лабораторних досліджень.

Усі ці захворювання виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води. Їх називають ще «хворобами брудних рук».

Кишкові інфекції поширені навіть у розвинутих країнах. Це одні з найчастіших інфекційних хвороб у дітей.

Влітку кишкові захворювання активізуються через те, що тепло створює сприятливі умови для збудників інфекцій у теплу пору року, а організм людини під впливом активного сонячного опромінювання дещо «розслаблюється»:  втрачає опірність кишковим інфекціям.

Джерело зараження – забруднені харчі й вода

Збудник потрапляє до організму через брудні руки, заражені продукти (м,ясо, риба, молочні продукти, яйця, кондитерські вироби з кремами) й воду, побутовий бруд, а також мух.

Небезпеку зараження несе хвора людина з клінічними проявами або здоровий носій інфекції. Останні небезпечніші, бо вони ведуть активний спосіб життя, контактують зі здоровими людьми, готують страви на об’єктах громадського харчування й виготовляють продукцію на харчових підприємствах.

Наявність збудників у продуктах харчування не впливає на їхні смакові якості і зовнішній вигляд.Самі хворі часто пов’язують своє зараження на кишкові інфекції з уживанням харчів, придбаних на стихійних ринках, або таких, що пройшли недостатню термічну обробку. Готову їжу треба правильно зберігати й вчасно використовувати. Масові спалахи інфекції бувають після велелюдних застіль, коли страви готуються у великих обсягах кілька днів і немає можливості все це зберігати в холодильниках.

Увага, ви захворіли!

Найшвидше проявляються харчові токсикоінфекції – вже через кілька годин після вжитої зараженої страви. При дизентерії може пройти від 2 до 7 днів, при холері – від кількох годин до п’яти днів, при черевному тифі  – від  тижня до чотирьох, при гепатиті А – від двох до семи тижнів. Далі виникають загальна слабість, головний біль, відсутність апетиту. Згодом проявляються характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, болі в животі, рідке випорожнення, інколи з домішками слизу і крові, підвищення температури. При гепатиті А найбільш характерними ознаками є пожовтіння шкіряного покриву та слизових оболонок, темний колір сечі і світлий – калу.

У будь-якому разі не намагайтеся здолати харчові інфекції самотужки – не допоможе. І не займайтеся самолікуванням!
При перших ознаках кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи. При виникненні захворювання на кишкові інфекції в організованих колективах хворого до прибуття лікаря слід ізолювати від колективу.
При тяжкому стані хворого негайно викликайте швидку допомогу за телефоном 103.

Санітарна культура населення – ворог кишкових інфекцій

Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока. Особливо часто вони спостерігаються у дітей, тому що в малят і захисні сили слабші  і гігієнічні навички ще недостатні. Успіх боротьби з кишковими інфекціями напряму залежить від того, наскільки населення обізнане з причинами виникнення та поширення цих захворювань.
Пам’ятайте! Тільки чітке дотримання всіх гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями. Їм легше запобігти, ніж потім лікувати.Не ризикуйте своїм здоров’ям і здоров’ям близьких!
Втопити в тексті окремо:

Профілактика кишкових інфекцій:
* Не купуйте харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
* Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Краще користуватися водою бутильованою або кип’яченою.
* Не вживайте продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.
* За найменшої підозри щодо якості харчів – не вживайте їх, тим паче не давайте дітям.
* Туристи й мандрівники воду для миття посуду і рук мають профільтрувати й прокип’ятити. Для пиття та приготування їжі потрібно мати з собою запас питної води .
* Купуючи харчові продукти та напої, звертайте увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігайте продукти харчування тільки у спосіб і термін, зазначений на упаковці. При купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
* Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби, які потребують охолодження при зберіганні).
* На відпочинку без організованого харчування не готуйте багатокомпонентні страви, а також ті, що потребують достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку відтермінованого споживання вони мають пройти обов’язкову термічну обробку.

* Овочі та ягоди необхідно добре промити питною водою чи ошпарити кип’ятком.

* У лісу чи на пляжі уникайте контакту продуктів з ґрунтом та піском.
* Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мийте руки з милом.
* Не забувайте мити руки після відвідування туалету.
* На відпочинку батьки повинні знайомити дітей з правилами харчування та дотримання особистої гігієни – і ретельно стежити за тим, щоби діти їх виконували!

* Купайтеся та відпочивайте тільки на офіційно відкритих для цього пляжах і відпочинкових комплексах, не ковтайте воду при купанні.

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *