Інфекції – супутники стихійного лиха

Повінь, що сталася на Буковині, принесла не лише матеріальні збитки. Підвищився ризик захворювань на гострі кишкові інфекції. Особливо загрожують спалахи дизентерії, сальмонельозу, гепатиту А, лептоспірозу. Дизентерія – хвороба брудних рук
Як і інші гострі кишкові інфекції, вона розпочинається гострим нападом з нудоти, блювоти, підвищення температури до 39° С. З’являється різкий біль у животі, пронос. Хвороба знесилює так, що починаються судоми, іноді – біль у м’язах та суглобах, аж до галюцінацій. Захворювання має дуже короткий прихований період: воно проявляється через 6-12 годин, рідше – до 1-2 діб.

Шляхи передачі:
n через забруднені руки здорові люди заносять збудників хвороби до рота;
n через воду при забрудненні джерел водопостачання фекаліями;
n через їжу, якщо вживати інфіковані харчові продукти, або їсти готові страви брудними руками, чи контактувати з хворими чи носіями інфекції;
n при обмиванні овочів і фруктів зараженою водою.;
n при використанні в їжу інфікованого м’яса тварин і птиці та за грубого порушення санітарних правил приготування їжі.
Передавати інфекцію можуть також і мухи. Від хворої людини здоровій дизентерія також передається.

Джерела сальмонельозу: птиця, риба, молоко…
Загальна слабкість, головний біль, біль у м’язах і попереку. У наступні години або через добу додаються нудота, блювання, біль у животі. Так починається сальмонельоз.
Шляхи передачі: зараження у 96-98% випадків пов’язані зі споживанням інфікованої сальмонелою їжі. У харчових продуктах, особливо у напівфабрикатах, сальмонела не лише добре зберігається, але й швидко розмножується. Хвороба передається від людини до людини. Джерелом інфекції можуть бути також тварини й птахи. Мухи також переносять збудника сальмонельозу.
Особливу загрозу захворювання на гострі кишкові інфекції містять рибна, м’ясна, молочна продукція, кондитерські вироби з кремом, які зберігалися й реалізовувалися на ринках і об’єктах торгівлі, які потерпіли від повені.

Гепатит – недуга поганої води
Вірусний гепатит А (епідемічний гепатит) називають ще хворобою Боткіна, бо вперше описав клініку та лікування цієї недуги відомий петербурзький лікар. Хвороба починається загальною слабкістю, нудотою. З’являється біль у правому підребер’ї. Колір сечі стає темним (кольору пива), калові маси стають світлими, майже білими. Найбільша небезпека хвороби Боткіна – гостре ураження печінки. Через деякий час після початку хвороби з’являється жовтий колір на шкіряних покровах,  склерах очей, піднебінні.
Гепатити буквально супроводжують мандрівників у східних країнах.
Джерела інфекції – інфіковані вода і харчові продукти. Інфекція передається і від хворої людини. За нинішньої повені були затоплені стічні шляхи і сміттєзвалища. За деякий час все це опиняється у ріках і потрапляє до водозаборів.

Лептоспіроз обирає рибалок, косарів та відпочивальників
Він є однією з найбільш небезпечних інфекцій. Хвороба характеризується дуже важким перебігом і високою летальністю. Гинуть переважно люди молоді, працездатного віку.
Епідемічна ситуація з
лептоспірозу в області зазвичай гіршає влітку та восени. Сезонні спалахи пов’язані, головним чином, з купанням, риболовлею та косовицею. Крім того, зростає популяція гризунів, відповідно показник інфікованих серед них зростає від звичних 11-13% до 28%.
Тогоріч в області занедужало на лептоспіроз 58 осіб. Цього року до інфекційного відділення обласної клінічної лікарні уже надійшло 5 хворих з таким діагнозом. Оскільки повінь залила й місця поселення гризунів, ризик захворювання на лептоспіроз для наших краян відповідно зростає. Розмаїття клінічних проявів утруднює своєчасне діагностування хвороби і надання кваліфікованої допомоги.
На лептоспіроз нездужають як люди, так і тварини. Людина може інфікуватися як безпосередньо від гризунів, так і через домашню худобу. «Вхідні ворота» – шлунково-кишковий тракт за вживання інфікованих води, молока, інших продуктів, а також тріщини й подряпини на шкірі при купанні, рибній ловлі, догляді за хворими тваринами. Збудник хвороби – лептоспіра – навіть у водоймі залишається небезпечною не менше місяця. Гине за нагрівання до 70° С, обробці дезінфекційними засобами. За жодних умов не слід вживати продукти, на яких залишили слід гризуни.
Лептоспіра легко долає захисні бар’єри організму, осідає та розмножується в печінці, нирках, селезінці, головному та спинному мозку. І лише тоді, коли інфекція з уражених органів починає «гуляти» кровоносними судинами, з’являються перші ознаки недуги.
Вони ще не відрізняються від симптомів гострого респіраторного захворюванн: це раптовий озноб, підвищення температури тіла до 39-40° С, сильний головний біль. Через це багато хто не звертається одразу до лікаря, а займається самолікуванням, аж поки стан хворого не стає загрозливим. З перебігом хвороби з’являються запаморочення, блювота, загальна слабкість, безсоння. Дуже характерні болі у м’язах ніг, спини, шиї – нестерпні, постійні, посилюються за натискання.
Стан погіршується жовтухою та анурією (виникають проблеми з сечовипусканням). Нирки за лептоспірозу уражуються обов’язково. На 3-6 день хвороби на тулубі й кінцівках з’являються висипи.
Коли не почати лікування одразу, існує дуже висока ймовірність летального наслідку.

Як уберегтися від небезпечних інфекцій
*    використовувати для пиття або чищення зубів лише кип’ячену воду (кип’ятити не менше 15 хвилин);
*    перед уживанням  овочей та фруктів обробити їх окропом;
*    воду, молоко і м’ясо тварин можна вживати тільки після відповідної термічної обробки;
*    мити руки перед кожним вживанням їжі та після кожних відвідин туалету;
*    утримуватись від купівлі продуктів, які виробляються або реалізуються з порушеннями температурного режиму;
*    звертати увагу на маркування продуктів, подерті, розмиті або взагалі відсутні етикетки: існує висока ймовірність, що ці харчі надійшли з підтоплених складів або закладів торгівлі;
*    не вживайте сиру воду з природних водойм;
*    при появі ознак недуги не займайтеся самолікуванням; негайно звертайтесь до найближчої лікувальної установи.
Ганна ПЕЧЕНЮК, позаштатний інфекціоніст ГУ охорони здоров’я області, завідувач інфекційним відділенням обласної клінічної лікарні

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *