Астероїд упаде на Землю… через 20 років

Чутки про те, що небезпечний астероїд, який летить у напрямку Землі, може наробити збитків планеті, правдиві. Про це повідомив «Версіям» директор астрономічної обсерваторії Львівського національного університету
ім. Івана Франка Богдан НОВОСАДЛИЙ.– Які відкриття чи досліди ви зробили за останній час?
– Відкриття не «робляться», а трапляються. Кожна стаття, написана науковцем, повинна мати якийсь елемент новизни. Останніми роками ми займаємося дослідженнями нестаціонарних явищ на Coнці, які призводять до різних вибухів. Їх наслідком є викиди різних речовин з поверхні сонця. Вони долітають до Землі, «збуджують» магнітне поле, що вочевидь впливає на людей. Виявляємо гравітаційні коливання, які до цього часу ще не бачив ніхто.

– Існує інформація, що на Сонці зараз відбуваються різні негативні процеси, які впливають на людей. Ви підтверджуєте це?

– Ця інформація  отримана зі спостережень. На жаль, у нас немає теоретичних моделей цього явища. А без них спрогнозувати такі процеси дуже важко.
Дійсно, за останні роки Сонце вело себе дуже дивно. З’являлися навіть гіпотези, що через 6 років зірка вибухне. Але насправді Сонце буде ще світити і «розбухати» близько п’яти мільярдів років. Воно стане яскравішим. Напевно, через мільярд років життя на нашій планеті закінчиться: можливо клімат стане таким «пекельним», як на Венері.

– Раніше Сонце давало більше енергії, ніж зараз?
– Спочатку – так. І вже 5 млрд. років воно не змінює своєї яскравості. Крім того, раніше на Марсі була ідентична Землі атмосфера. Не виключено, що на Марсі колись «буяло» життя, але через те, що ця планета має меншу масу, вона не «втримала» своєї атмосфери.

– Ви відстежуєте ймовірність потрапляння астероїдів на Землю?
– Звичайно. Існує також служба космічної безпеки, яка слідкує за астероїдами, що можуть загрожувати планеті.
Ми вирахували, що у 2029 році обабіч Землі пролетить небезпечний астероїд на відстані довжини орбіти Місяця. Швидкість його сягатиме 40 км/сек, внаслідок чого Земля зможе «викривити» і змінити його траєкторію. Наприклад, якщо кілометровий астероїд упаде в океан, то підніметься хвиля-цунамі, яка тричі «обійде» довкола Землі. На щастя, ймовірність зіткнення Землі з цим астероїдом невелика.

– За скільки часу можна визначити ймовірність зіткнення небезпечного астероїда із планетою?
– Це залежить від того, коли виявлений такий астероїд. У нас були випадки, коли астероїди вже пролітали повз планету, а ми їх лише фіксували.
Але за тим об’єктом, який може зіткнутися із Землею у 2029 році, спостерігають уже п’ять років.
Микола КОБИЛЮК, «Версії»

Довідка «Версій»
Львівська обсерваторія ЛНУ імені Івана Франка – найстаріша в Україні і одна з найстаріших у Європі. Заклад займається фізикою сонця, зірок і галактик, а також космологією, прикладною астрономією.
Нещодавно оператор мобільного зв’язку «Beeline» підключив обсерваторію до Інтернету. «Розвиваючи свій бізнес в Західній Україні, ми намагаємося допомогти і розвитку науки в регіоні» – відзначив комерційний директор Львівської філії «Beeline» Сергій Дівін, забезпечивши науковий заклад GPRS-модемом.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *