«Зігрій любов’ю дитину» – програма під контролем Президента України

На Буковині проживає 28 сімей, в яких виховується 10 і більше неповнолітніх дітей. Усі вони – учасники президентської програми «Зігрій любов’ю дитину». Розвиток і виховання цих дітей перебувають під особистим контролем Президента. А нещодавно завершила роботу комісія Секретаріату президента, яка перевіряла ефективність реалізації проекту в області. Багатодітним збудують житло
Зокрема, делегація з Секретаріату Президента побувала в Глибоцькому районі, де проживає переважна більшість сімей-учасників проекту «Зігрій любов’ю дитину». Прийняте рішення покращити житлові умови усіх 16 сімей Глибоччини, де виховується 10 і більше неповнолітніх дітей. Як розповів гостям голова Глибоцької РДА Петро Панчук, у районі призначено відповідальних за реалізацію проекту – заступника голови РДА Володимира Фестея та начальника відділу сім’ї, молоді та спорту Ольгу Сабран. Районна влада реалізовує проект у три етапи: спочатку визначено сім’ї, які могли брати участь у проекті, проведене обстеження умов проживання усіх 16 визначених сімей, зібрані фото- і документальні матеріали.
На початку травня учасників проекту ознайомили з умовами проекту «Зігрій любов’ю дитину» і запропонували висловити власні побажання щодо поліпшення житлових умов їхніх сімей. Далі – розпочалася, власне, активна реалізація проекту. Проектно-кошторисна документація на новобудови в Глибоцькому районі для багатодітних сімей виготовлялася позачергово і за 50% від вартості таких робіт для звичайних клієнтів. Сьогодні усі проектно-кошторисні документи готові. Тендер на проведення будівельних робіт виграло ТОВ «Надія». Будівництво, реконструкція та роботи з облаштування житла розпочалися паралельно в усіх сім’ях. Заступник голови райдержадміністрації Володимир Фестей ознайомив представників Секретаріату Президента України з матеріалами і документацією, зібраною в ході реалізації проекту «Зігрій любов’ю дитину» на Глибоччині. Він також зазначив, що тільки 3 родини висловили бажання не будувати, а придбати нове житло.
Представників Секретаріату Президента, начальника відділу сім’ї та молоді Олександра КУЛИКА і головного консультанта Головної служби організаційного забезпечення Сергія ГЛЄБА у поїздці соціальними об’єктами області супроводжував звступник голови ОДА Борис БАГЛЕЙ і начальник управління капітального будівництва Іван ДЯКОН.
На Глибоччині великих сімей найбільше
В родині Циганчуків з с.Привороки – 16 дітей, з них 10 – ще неповнолітніх. Мати, Олена Циганчук, цього року отримала почесне звання «Мати-героїня». Сім’я отримає 150 тис. грн на будівництво нового житла. Частину коштів сім’я зібрала самотужки.
А в родині Жижиянів з с. Димка неповнолітніх дітей аж дванадцятеро. Батьки за допомоги програми «Зігрій любов’ю дитину» вирішили переобладнати господарську споруду в додаткову житлову будівлю. Для цього в рамках програми планується виділити цій родині 142 тис. грн.
Будують власні будинки за підтримки програми влади і бізнесу родини Амаріцу (98 тис. грн планується виділити їм в рамках програми) та Амаріца ( цій сім’ї має бути виділено в рамках програми 155 тис. грн). Тут виховуються 12 і 11 неповнолітніх дітей відповідно. Гості з Секретаріату Президента України мали також змогу ознайомитися з початком будівельних робіт.
У Петричанці Глибоцького району представники Секретаріату Президента змогли побачити будинок, який планується придбати для багатодітної сім’ї Куренкових з села Кам’янка. Будинок не новий, але у гарному стані. За рахунок фінансування програми буде виділено 240 тис. грн на ремонт цього будинку. Наразі родина, в якій виховується 10 неповнолітніх дітей, винаймає житлове приміщенняі площею лише 56 кв. м.
У родині Чоботарів, що проживають у с.Сучевени Глибоцького району під час обстеження житлових умов було 11 дітей. А на початку літа мати сімейства, Анастасія Чоботар, народила двійню. Сьогодні для родини будується новий будинок. Закладено фундамент під новобудову. На виконання програми «Зігрій любов’ю дитину» передбачено виділити 240 тис.грн на фінансування цього будівництва.
Представники Секретаріату Президента України побували у с.Чагор, де познайомилися з родиною Віоріки Підойми. В родині 10 неповнолітніх дітей, і заплановано провести для них реконструкцію та зовнішні оздоблювальні роботи вже збудованого коштом родини будинку. Цьогоріч родина Підоймів святкуватиме новосілля.
Сторожинчани не відстають
У с.Панка Сторожинецького району проживає багатодітна сім’я Масіянів. У Марії Іванівни Масіян десятеро дітей. Завдяки реалізації проекту «Зігрій любов’ю дитину», започаткованого з ініціативи Президента України Віктора Ющенка, для цієї родини вже будується нове житло. Фундамент під будинок, який зводять поруч із старою оселею, вже закладено. На будівництві працють батько і старші сини. Як розповів начальник управління капітального будівництва обласної державної адміністрації І. Дякон, на зведення нового будинку для цієї родини вже виділено 240 тис.грн.
Марія Масіян сказала представникам Секретаріату Президента України, що дуже вдячна Президентові Віктору Ющенку за такий потрібний багатодітним родинам соціальний проект, адже власними зусиллями родина Масіянів не спромоглася б найближчим часом побудувати нове житло.
Зруб-Комарівці розбудовуються
На завершальному етапі побачили високі гості зведення дитячого садочка в с.Зруб-Комарівці Сторожинецького району. Будівництво розпочалося минулого року. Громада села зібрала близько 30% коштів для будівництва дитячого закладу, усією громадою закладали й фундамент під новобудову. Загалом, за словами Івана Дякона, на завершення цього будівництва планується витратити 1 млн. грн. Зруб-комарівський сільський голова Володимир Сумарюк розповів гостям, що садочок – один з найнеобхідніших нині для села соціальних об’єктів села, адже цьогоріч тут спостерігається справжній демографічний вибух: очікується народження 47 немовлят, і вони згодом ходитимуть до новозведеного садка. Загалом у селі 184 дитини дошкільного віку. Дитяча дошкільна установа розрахована на 75 дошкільнят. За словами сільського голови, будівництво ведеться за новітніми технологіями з використанням енергозбережних систем.
Громада Зруб-Комарівців завжди активно долучається до вирішення проблем села: від 1994 року тут побудували амбулаторію, поштове відділення, силами громади і за сприяння місцевої влади проведена телефонізація й газифікація, а нова дитяча установа відкриє свої двері вже 1 вересня 2008 року. Тут будується інова школа. Представники Секретаріату Президента мали змогу побачити підготовчі роботи: тут саме закладається фундамент, демонтують старі бетонні плити — останнє свідчення статусу довгобуду. Як розповів начальник управління капітального будівництва Іван Дякон, у школі буде 3 блоки: основний, галерея та блок, що включатиме спортзал, їдальню та інші допоміжні приміщення.
«Зігрій любов’ю дитину» відродить сім’ю
На Вижниччині делегація з Києва побувала в Миговому, в новозбудованій загальноосвітній школі на 550 учнів, та у Черешеньці, в школі на 200 дітей. Київські гості вражені були умовами, в яких навчаються місцеві діти, ошатністю кабінетів, плануванням споруди, європейськими стандартами, впровадженими тут.
Делегація відвідала також багатодітну сім’ю Гаврилових, що мешкають у Чернівцях. Родина розпочала будівництво власного будинку ще три роки тому. За цей час їм багато чого вдалося зробити, проте, власних коштів на облаштування, внутрішні роботи і завершення будівництва не вистачало. В рамках програми «Зігрій любов’ю дитину» заплановано виділення цій родині 750 тисяч гривень для завершення будинку.
В родині Гаврилових 10 дітей. Старшій доньці 18 років, найменшому – 6 місяців.
– Ми вдячні Президенту за те, що допомагає нам, – зазначила багатодітна мати Світлана Гаврилова. – Тепер матимемо власне житло, адже весь цей час усією великою родиною проживали в моїх батьків.
Начальник управління капітального будівництва облдержадміністрації Іван Дякон поінформував гостей з Києва, що новий будинок для цієї родини буде завершено вже цього року.
Найважливіше для багатодітних – мати просторе, зручне житло. Президентська програма налаштована перш за все на покращення житлових умов таким сім’ям.
Прес-служба ОДА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “«Зігрій любов’ю дитину» – програма під контролем Президента України”