Ізраїль стане доступним, а Євросоюз ще думає

Ініціатори розгляду зазначеного питання в Ізраїлі – лідер партії «Наш дім Ізраїль» (НДІ), міністр закордонних справ Авігдор Ліберман і міністр туризму Стас Місежніков. Саме завдяки старанням НДІ у вересні 2008-го скасували візовий режим між Ізраїлем і Росією. Позитивний досвід безвізового туристичного обміну з Росією спонукав НДІ добиватися скасування візового режиму і з Україною. Принципова домовленість про це була досягнута 7 грудня 2009-го між тодішнім прем’єром Юлією Тимошенко і Авігдором Ліберманом.

Крім того, уряд Ізраїлю доручив МЗС частково або повністю скасувати для громадян України, що в’їжджають до Ізраїлю, сплату візових зборів (консульський збір для отримання ізраїльської візи – $17, а для ізраїльтян віза в Україну коштує від $30 до $80).

25 листопада 2009-го уряд Ізраїлю оголосив про спрощення візових процедур для українців. Зокрема, набули чинності нові правила оформлення віз для організованих груп українських туристів. Візу можна оформити за 48 год, замість 10 діб очікування, як раніше. Останнє нововведення назвали першим вагомий кроком, що підтверджує серйозність намірів ізраїльської сторони щодо реалізації програми повного скасування візового режиму з Україною.

 Безвізовий режим може стати темою обговорення Ради зі співпраці між Україною та ЄС, яка збирається на засідання в середині червня 2010-го у Люксембурзі. Комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Стефан Фюле підтвердив це у польському Сопоті після неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн-учасниць ініціативи «Східне партнерство», до якої належить і Україна.

Після того, як 2008-го Україна та ЄС домовилися про спрощення візового режиму для окремих категорій громадян, постало питання про можливий перехід до безвізового режиму.

Україна та Євросоюз розпочали безвізовий діалог наприкінці 2008-го, практично одразу після того, як на Паризькому саміті було ухвалено рішення про перехід до безвізового режиму в довгостроковій перспективі. Головною перешкодою досі була відсутність плану дій, чи «дорожньої карти» для України, проте зараз ЄС підтверджує, що Україні буде надано цей план дій.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *