Харчування учнів – уже політика? Про позов «Мега-Крокусу» до Держпродспоживслужби

Дивна і доволі складна ситуація склалася нині довкола харчування дітей у навчальних закладах Чернівців середньої освіти. Учні та вихованці дитячих установ будуть забезпечені обідами (за старим меню) лише до середини лютого. Що буде далі – хтозна, бо тендер з харчування школярів у місті не відбувся. Причина цього – не було  охочих взяти на себе цю нелегку місію.

Спробуємо якщо не розібратися, то хоча б окреслити проблему, що виникла.

 

Позапланові перевірки: дітей харчують погано чи якісно і смачно?

Приватне підприємство «Мега-Крокус» обслуговує понад пів сотні шкіл та дитячих установ Чернівців і області вже 14 років. Свого часу в боротьбі за ринок воно прийшло на зміну радянській структурі, яка діяла до 2007 року.

І от на календарі середина листопада 2021 року. Протягом наступних півтора місяця спеціалісти Головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) у Чернівецькій області провели низку позапланових контрольних заходів у різних навчальних закладах. Відтак у провідних засобах масової інформації області з’явилися відповідні обурливі публікації, в яких описувалися жахливі умови харчування чернівецьких учнів, на кшталт «плісняві стіни та іржавий посуд», або, цитую, «Серед основних порушень, які були виявлені, це – не проводилась боротьба зі шкідниками, не проводиться калібрування приладів, недостатня кількість холодильного обладнання на харчоблоках, не ведеться контроль за температурним режимом в холодильниках, приймаються продукти без супровідних маркування та супровідних документів». 

Усе це стосується безпосередьо ПП «Мега-Крокус», якому вдалося свого часу відправити в аутсайдери підприємство, що обслуговувало навчальні заклади ще з далеких радянських часів. Зрозуміло, його керівник Василь Пацарнюк обурився подібним заявам і не погодився з такими висновками. Тому й поскаржився Голові Держпродспоживслужби України п. Магалецькій, вимагаючи провести службове розслідування щодо десятка позапланових перевірок. У листі-скарзі вказав на упередженість перевіряльників, відсутність у них медичних книжок, порушення процедури перевірок тощо. Для прикладу – характерний нюанс: коли «профі» перевіряли харчоблок 27-ї школи, підприємство «Мега-Крокус» уже виїхало звідти, бо у нього закінчився строк договору…

Зрозуміло, спілкування ПП із Держпродспоживслужбою не дало результатів – кожна сторона залишилася при своїй позиції, спростовуючи факти протилежної. І «Мега-Крокус» звернувся до суду, попри те, що, як відомо, судитися з державними службами – це плювати проти вітру.

Одне слово, Чернівецький окружний адмінісуд відкрив провадження за позовом  ПП «Мега-Крокус» до Головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) у Чернівецькій області про визнання  протиправними як дій останніх, так і їхніх приписів.

І – сподівано чи несподівано?! –  та перша заступниця начальника ГУ Держпродспоживслужби у Чернівецькій області Анжела Косован, яка, на переконанння п. Пацарнюка, була не завжди законно присутньою на перевірках, бо її не було зазначено у направленнях перевіряльників, написала на своїй сторінці у Фейсбук наступне: «При проведенні позапланового інспектування  деяких шкільних їдалень м. Чернівці, де організатором харчування є ПП «Мега-Крокус», встановлено, що на підприємстві дотримуються гігієнічних вимог. Школярі споживають якісні та смачні харчі. Однак працвіникам потрібно ще працювати над впровадженням сиситеми аналізу та контролю у критичних точках (система НАССР*)».

 

Політичне підгрунтя боротьби за якісне харчування учнів 

Ця історія, як і  більшість тих, що відбуваються з нами чи довкола нас, має підводне каміння. Цитую Аліну Гаєвську, начальницю ГУ Держпордспоживслужби в Чернівецькій області https://promin.cv.ua/2021/11/23/obsharpani-plisniavi-stiny-u-kharchoblotsi-ta-irzhavyi-posud-umovy-v-iakykh-hotuiut-obidy-chernivetskym-shkoliaram.html

«Чому управління освіти закриває очі на численні порушення в сфері харчування чернівецьких школярів, залишається загадкою. А  може посадовцям просто байдуже, чим годують дітей та в яких умовах страви для них готують?»

Такі оціночні та ще й гіпотетичні судження керівника одного державного підрозділу про роботу іншого державного підрозділу підтверджують, за словами Василя Пацарнюка, що політичні війни нікуди не зникли і, як наслідок цього, у Чернівецькій Держпродспоживслужбі керують люди, перед якими, на його думку, стоїть завдання зірвати харчування школярів у Чернівцях, щоби «опустити» нову команду ратуші загалом і міського голови зокрема.

Зрештою, це їм практично вдалося. Хоча «заслуга» в цьому далеко не тільки їхня.

 

…І про глобальну проблему, що вимагає нагального вирішення  

Василь Пацарнюк: – Склалася критична ситуація, яку заклало ще попереднє керівництво управління освіти. Ось що маю на увазі. З одного боку, моє підприємство «Мега-Крокус»  – це мій бізнес. А з іншого – працюю собі у збиток. Так, приміром, у листопаді підприємству нарахували 470 тис. грн комунальних платежів. А нахарчували ми дітей на 420 тисяч. Звідки брати різницю і звідки сплачувати зарплатню? Тож у грудні довелося взяти кредит під заставу власного будинку, щоби не залишити працівників перед Новорічними святами без  зарплати. Тому й  не дивуюсь, що ніхто не захотів брати участь у тендері на послуги харчування учнів і вихованців дитячих садків. Адже за тих умов, що існують, ця діяльність перестає бути бізнесом і приносить лише збитки. Ми, скажімо, закупили продукти для харчування школярів, а тут оголосили локдаун. Що нам робити? Це ж продукти і вони швидко псуються…

 

У згаданому пості першого заступника Держпродспоживслужби у Чернівецькій області є також зауваження, що пояснюють дещо у хибній системі організації харчування дітей, через які охочих зайняти цю бізнесову нішу немає. Анжела Косован (цитую): – Для мене дивно, чому директор та батьки за свої кошти закуповують інвентар, проводять ремонт на харчоблоці тощо. А також хочеться зазначити, що дуже дивно, чому жоден директор школи м.Чернівці немає копії угоди між організатором харчування та Управлінням освіти Чернівецької міської ради та тому не знає, хто за що відповідає на харчоблоці. Адже відповідно договору про закупівлю послуг за бюджетні кошти, який укладено між Управлінням освіти міської ради та ПП «Мега-Крокус», організатор харчування має: надати кухонний інвентар, мийні засоби, забезпечити харчоблок необхідним технологічним обладнанням та здійснювати його ремонт.  

 

Сумні висновки

Уже сьогодні декілька шкіл Чернівців, за словами Василя Пацарнюка, перейшли на сухпайки, а 4 садочки взагалі залишилися без харчування.

Тому ще раз зверну увагу: ПП «Мега-Крокус» надаватиме свої послуги лише до середини лютого…

Хотілося б знати, але боюсь питати: що ж буде далі? Хто і як харчуватиме наших дітей у навчальних закладах і дитячих установах? І хоча невдовзі має відбутися ще один тендер, та беруть сумніви, що його результати будуть іншими, ніж попередній…

 

Людмила Чередарик

 

* Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *