Грип забирає рік життя

Осінньо-зимовий період приходить разом з грипом та гострими респіраторними інфекціями

Грип та ГРВІ складають 95% усіх інфекційних захворювань у світі. Щороку захворює до 500 млн. людей. 2% з них помирають. За період епідемії грип уражає від 5 до 15% населення. Частка людей, хворих на грип, у громадських закладах може сягати 60%.

Серйозність проблеми полягає у тому, що існує досить високий ризик різних ускладнень після хвороби. За життя людини грип та ГРЗ забирають близько року повноцінного життя. Людина проводить цей час у безпорадному стані, страждає від високої температури, ознобу, головного болю, отруєння організму вірусними білками.

При важкому стані виникають незворотні ураження серцево-судинної системи, які провокують захворювання серця та судин, пневмонію, трахеобронхіт, менінгоенцефаліт.

Грип – гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним шляхом передачі збудника, при якому вірус вражає клітини слизової оболонки дихальних шляхів від носа до бронхів.

Запальний процес супроводжується нежитем (риніт), запаленням гортані (ларингіт), кашлем (бронхіт), порушенням дихання. Вірус грипу циркулює в крові і отруює організм, порушуючи ряд життєвих функцій. Це проявляється через високу температуру, головні і м’язові болі, токсикоз і галюцинації та викликає пневмонію, захворювання печінки та кишково-травної системи.

Під час захворювання порушується захист організму від мікробів, які постійно містяться у верхніх дихальних шляхах. Уражені клітини трахеї та бронхів відкривають шлях інфекції до більш глибоких тканин, водночас вірус пригнічує функції імунної системи.

Свинячий грип

Збудник грипу передається повітряно-крапельним шляхом від хворих людей або носіїв вірусу до здорових, це – основним шляхом розповсюдження цього захворювання.

Особливо небезпечним нині є поширення у світі нового грипу А (H1N1) – Каліфорнія («свинячий грип»).

Основні шляхи занесення збудника захворювання в Україну – міжнародні повітряні, морські, залізничні та автомобільні перевезення населення та вантажів з країн, де зафіксовані випадки захворювань людей і тварин на «свинячий грип».

Симптоми свинячого грипу практично не відрізняються від симптомів звичайного грипу. Це головний та м’язовий біль, підвищення температури, кашель, ангіна та риніт.

Люди, що захворіли вірусом грипу А(H1N1), потенційно заразні протягом 7 днів від початку хвороби.

Дотримуйтеся правил!

МОЗ України розповсюдило рекомендації для запобігання поширення цього захворювання:

  • Коли кашляєте або чхаєте, обов’язково прикривайте ніс та рот хустинкою, яку після використання слід викинути у сміття.
  • Часто мийте руки з милом, особливо після кашлю або чхання. Ефективним також є протирання рук вологими спиртовими серветками.
  • Намагайтесь не торкатися очей, носа або рота, оскільки вони є можливими «воротами» проникнення мікробів.
  • Намагайтесь уникати спілкування з хворими на грип людьми.
  • Вважається, що грип поширюється переважно від людини до людини через кашель або чхання інфікованих людей.
  • Якщо ви захворіли, рекомендується обмежити контакт з іншими людьми, аби не інфікувати їх.
  • Не займайтесь самолікуванням. При перших симптомах захворювання на грип необхідно слід негайно викликати лікаря або звернутися до лікувального закладу.

Лікування в домашніх умовах

Лікування хворих з легким неускладненим перебігом грипу проводять у домашніх умовах під наглядом сімейного лікаря.

  1. Постільний режим протягом гострого періоду захворювання.
  2. Вживання теплої рідини в достатній кількості – 1,5-2 літри на добу за відсутності набряків (чай з малиною, ожиною, смородиною, неконцентровані відвари шипшини й липового цвіту, мінеральні лужні негазовані води, неконцентровані домашні компоти зі свіжих фруктів або сухофруктів).
  3. Гігієнічні заходи: миття рук, обличчя, часте промивання носових ходів.
  4. Часте провітрювання приміщень: кожні 2 години на 15-20 хвилин.
  5. Обмежене вживання білкової їжі.
  6. Застосування жарознижувальних засобів за температури вище 39 градусів або поганому її перенесенні (хвороби серцево-судинної системи, судоми).
  7. Вітамін С.
  8. Антигістамінні засоби – за показами (алергічні прояви, ускладнений алергічний анамнез).
  9. Симптоматичні засоби у залежності від симптомів (риніт, фарингіт, ларингіт, трахеїт).

Ганна ПЕЧЕНЮК, позаштатний інфекціоніст головного управління охорони здоров’я Чернівецької облдержадміністрації, зав. Інфекційним відділенням обласної клінічної лікарні

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *