Холодно? Робіть маску з медом і м’яким сиром

Холодної пори року обличчя потребує особливого захисту та догляду. Адже на один квадратний сантиметр шкіри припадає від 6 до 23 рецепторів, що «вловлюють» холод, натомість теплових рецепторів – тільки три.

Простими секретами догляду за обличчям у домашніх умовах поділилася Ольга ДЕНИСЕНКО, завідувачка кафедрою дерматовенерології  БДМУ.

91833_maska_iz_meda_1

– Переохолодження, знежирення спиртом, ацетоном, а також надмірне застосування миючих засобів знижують бар’єрні та інші захисні властивості шкіри. За низької температури уповільнюються обмінні процеси в клітинах шкіри та їхній поділ, що призводить до зниження відновлювальних властивостей шкіри, – розповідає Ольга Іванівна. – На холоді уповільнюється й щоденне фізіологічне злущування поверхневих шарів шкіри, що може призвести до її потовщення та появи лусочок. Водночас холодне сухе повітря збільшує виділення поту, зневоднює й сушить шкіру, сприяє утворенню дрібних тріщин, що також знижує бар’єрні властивості шкіри. Цьому може також сприяти зменшення активності сальних залоз на холоді.

Щоби взимку ваша шкіра функціонувала нормально, насамперед треба звернути увагу на харчування: слід у достатній кількості вживати продукти, багаті на вітаміни, мікроелементи, білки.

Ось кілька порад, як правильно доглядати шкіру обличчя під час холодів:

  1. Не виходьте на морозне повітря щойно після вмивання, краще через годину, коли шкіра повністю висохне.
  2. Оскільки взимку обличчя під впливом вітру й холоду здається стягнутим від пересихання, перед виходом на вулицю подбайте про її захист. Холодної пори року можна використовувати живильні та зволожувальні косметичні засоби, які утримують вологу в шкірі. Краще користуватися косметичними засобами на жировій, а не кремовій основі, бо вода у кремах на морозі утворює кристалики води, здатні подразнювати й пошкоджувати шкіру, спричиняючи почервоніння й запалення шкіри.
  3. Для очищення обличчя застосовуйте косметичне молочко, яке містить цераміди. Крім очищення, таке косметичне молочко заспокоює й зволожує шкіру, покращує її структуру.
  4. Для покращення обмінних та відновних процесів у шкірі обличчя взимку доцільно 1-2 рази на тиждень накладати на обличчя живильні маски. Для сухої й нормальної шкіри доцільні маски зі сметаною, медом, тертою цедрою цитрусових або хурмою, медом і вершковим маслом. Для сухої шкіри помічні також маски з м’якого сиру із додаванням оливкової олії чи морквяного соку. Для надмірно чутливої чи з виразним лущенням шкіри рекомендують маски з медом, яєчним жовтком і рослинною олією. Для жирної шкіри ефективні маски з кисломолочних продуктів.
  5. Перед нанесенням на шкіру будь-якого косметичного засобу чи маски обов᾿язково зробіть тест на чутливість: нанесіть трохи засобу на невеличку ділянку шиї чи передпліччя й оцініть реакцію шкіри через 1-2 години. Якщо на місці нанесення виникли почервоніння, набряк, свербіж – негайно змийте залишок косметичного засобу й зверніться до дерматолога. Пам’ятайте, що будь-який зовнішній засіб має лише заспокоювати, а не подразнювати шкіру.

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *