Чернівецький винахідник радить, як зробити дешеву та енергоощадну сушарку

Яких тільки сучасних пристосувань не навигадували вчені для збереження врожаю фруктів та овочів! Проте звичайному буковинському городнику найбільш доступним і досі залишається висушування – один із найдревніших способів, який зберігає в продуктах значну частину вітамінів та практично всі необхідні мікроелементи.

Звісно, сушити фрукти можна ще дідівськими методами, викладаючи їх, наприклад, на даху веранди. Проте чи всі господарі мають час чи можливість робити це? Отож, без сучасної електросушарки тут не обійтися. Тим більше, що на ринках та магазинних полицях є з чого вибрати. От тільки ціни на них, м’яко кажучи, «кусаються». Маленькі – по кількасот гривень, великі – по кілька тисяч…

– Купувати сушарку за такі гроші – справжнє марнотратство, – переконаний Олександр ШЕВЧЕНКО, чернівецький винахідник із золотими руками. – Адже це насправді – простий пристрій. У корпусі встановлюються трубчасті електронагрівальні елементи, які гріють повітря. Вентилятор жене його через лотки, на яких власне, і сушаться овочі або інші продукти. За допомогою терморегулятора можна регулювати температуру повітря і швидкість висушування…

От я собі сушарку зібрав власноруч, за півдня, витративши всього 70 гривень. Придбав в одному з магазинів на Калинівському ринку двох типів профіль (будівельний, з оцинкованого заліза), склотекстоліт для обшивання корпусу та терморегулятор…

– Для того, щоб висушений фрукт був повноцінним, тобто, не втратив корисні вітаміни та мікроелементи, потрібно, щоби температура не перевищувала 56 градусів.

Відмінність моєї «домашньої сушарки» від магазинної полягає в тому, що вона, підтримуючи потрібну температуру, замість кількох кіловат споживає всього 0,3 кВт електроенергії. Автоматика підтримує потрібну температуру, вмикаючи-вимикаючи камеру. Тобто, половину часу моя сушарка взагалі вимкненою підтримує потрібну температуру, – зауважив винахідник. – Тривалість сушіння залежить насамперед від проценту вологості приміщення. Наприклад, яблука сушаться приблизно добу…

Перелік продуктів, які можна сушити, насправді не обмежується лише яблуками та сливами. Крім усіх фруктів і овочів, що ростуть у саду й на городі, сушать також зелень, гриби, навіть м’ясо та рибу. За словами продавців сушарок, на неї немає певного сезону продажу, їх купують будь-якої пори: навесні – травознавці, влітку – господарі, восени – грибники, а взимку – рибалки.

Переваги сушки

1. Ви економите гроші. Адже відкриті консервовані продукти повинні бути одразу використані. А ємності з сушеними продуктами можуть відкриватися повторно.

2. Для сушки ви можете взяти продукти прямо з грядки або з дерев вашого саду, таким чином ви встигатимете обробити (зберегти) рясний урожай сезону. Та ще забезпечити себе тими продуктами, які більше любите.

3. Ви зможете годувати свою сім’ю і ваших друзів безпечними, без пестицидів і агрохімікатів, продуктами, бо ви самі контролюєте продукцію для сушки.

4. Ви створите свій запас продуктів, який в умовах фінансових криз або природних катастроф, порівнянний із зберіганням грошей у банку.

5. Сушка продуктів – це й економія місця. При сушці своїх власних продуктів ви забудете про упаковку, переконаєтеся, наскільки мало місця буде потрібно для зберігання. В одній 250-грамовій банці ви зможете зберігати 20-25 сушених стручків солодкого перцю або 16-20 сушених томатів.

6. Сушені продукти смачні, багаті на вітамінами, мало важать, їх легко приготувати, легко брати з собою і вони просто використовуються.

Як зберігати сушені продукти?

Волога – це ворог номер один для сушених продуктів. Знаходячись тривалий час на повітрі, вони поглинають вологу і стають м’якими.

Завжди зберігайте сушені продукти в гарно закритих банках і не забудьте підписати їх. Банки зберігайте в сухому, темному місці при кімнатній температурі. Ваша кухонна шафа – ідеальне місце для цього.

Пам’ятайте, що продукти, які містять вітамін А (абрикоси, морква тощо), слід оберігати від дії прямого сонячного проміння.

Під час зберігання сушених продуктів може відбутися зараження їх міллю або її личинками. Якщо це відбулося, сушені продукти треба пастеризувати. Це можна зробити двома способами. Помістити їх до морозильної камери на 48 годин або нагріти вашу піч до температури 75°C, і помістити в неї заражені продукти на 15-30 хвилин. Відтак остудіть і покладіть у місткість для зберігання.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Чернівецький винахідник радить, як зробити дешеву та енергоощадну сушарку”