Будь уважним до себе: Індикатори ВІЛ/СНІДу

«Герпес не сходить з вашої губи, «задовбали» прищі та грибки? Варто перевіритися на найгрізнішу вірусну інфекцію – ВІЛ», – радить кандидат медичних наук, дерматолог Марина ГАЄВСЬКА.   

 101d33f8f1_184267

Україна входить до першої п’ятірки у світі за темпами поширення ВІЛ/СНІД. Інфікованих в Україні, за офіційною статистикою, біля 200 тис. осіб. Та це лише верхня частина айсберга. Щороку «чума ХХ століття», як називають цю недугу, забирає життя 5 млн. людей. Зараз на планеті біля 150 млн. інфікованих. І це тільки офіційна статистика!   

На Буковині зареєстровано 746 осіб, інфікованих ВІЛ, а хворих на СНІД – 187. Більшість недужих – особи віком від 20 до 39 років. І насправді цих людей у рази більше. Тож проблема ВІЛ/СНІД є глобальною і спеціалісти визнають, що вона загрожує самому існуванню людства.

Чи можна вберегтися від цієї недуги? Можна, якщо, як у анекдоті, спати самому, не відвідувати манікюрні та педикюрні кабінети, забути про стоматолога тощо. Втім, це жарт. Але існує ціла низка знаків – маркерів, за якими можна запідозрити ВІЛ/СНІД. Саме про них – у розповіді Марини ГАЄВСЬКОЇ, доцент кафедри дерматовенерології БДМУ:                                       

– Як правило, більшість із тих, хто ще не має проявів грізної вірусної інфекції, але вже стоїть на порозі захворювання, має проблеми з шкірою. І саме дерматологічна патологія, яка досить часто супроводжує СНІД, належить до ранніх і доступних для візуального спостереження та клінічної оцінки маркерів СНІДу. Загалом ураження шкіри і слизових оболонок посідають чи не головне місце серед клінічних ознак вірусу імунодефіциту людини.

На шкірі хворих на СНІД практично завжди активізується біогенна (гнійна) інфекція, що проявляється піодермією (гнійниками). Часто зустрічаються кропивниця, облисіння, себорейний дерматит, іхтіоз – облуплення шкіри, запалення волосяних фолікул тощо. Значною мірою ускладнюється плин псоріазу та екземи. Та найбільш специфічними ураженнями шкіри при цій недузі є саркома Капоші та  шанкриформна піодермія, тобто виразки на статевих органах. Саркома Капоші – це злоякісна пухлина на стінках кровоносних судин, яку видно крізь шкіру та слизові оболонки. На вигляд це неболісні плями або вузлики червоного, фіолетового чи бурого кольору на поверхні шкіри або рідше – на внутрішніх органах. Уперше саркома Капоші була описана угорським дерматологом Моріцом Капоші ще 1872 року під назвою «ідіопатична множинна саркома».

Серед ранніх проявів ВІЛ-інфекції – кандидози та грибкове ураження нігтів – оніхомікоз. Нігтьові пластинки тьмяніють, товщають, стають крихкими. Оскільки ВІЛ руйнує імунітет людини, на тлі поганого імунітету відбувається швидке ураження всіх нігтьових пластинок як ступнів, так і кистей.

У 9-ти з 10-х ВІЛ-інфікованих смерть настає саме від вторинних інфекцій.

Нерідко при ВІЛ-інфекції у хворих виникають вірусні захворювання шкіри і слизових оболонок. Звичайний герпес може уражати не тільки порожнину рота, а й геніталії та періанальну ділянку.

Якщо всі ці перелічені захворювання важко піддаються лікуванню, це вже сигнал до глибшого обстеження.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *