Кір на Буковині під контролем?

Медики та епідеміологи області зібралися на оперативну нараду в зв’язку зі спалахом кору в сусідній з Буковиною Румунії. Фахівці зважили можливий ризик для мешканців області й скоординували дії на випадок стрімкого поширення кору. На нараді зазначено, що в сусідній державі вживають усіх можливих заходів для недопущення розповсюдження інфекції та стабілізації епідемічного процесу. Та, на жаль, контагіозність кору стовідсоткова – хворорба проникає навіть через замкові щілини та шпарини у будинку.

В Україні значної захворюваності на кір наразі не спостерігається. Безпосередньо на Буковині ситуація з кором є стабільною та контрольованою. Останні роками у Чернівецькій області не зафіксовано високих показників захворюваності на цю хворобу: 2016 року було три випадки кору, два – серед дорослих і один – у дитини. Звучить нібито оптимістично. «Та згідно прогнозів ВООЗ із-за низького рівня охоплення щепленнями в Україні слід очікувати спалах кору вже цього року», – каже доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Лариса КОЛЮБАКІНА. (У наступному числі газети читайте про це детальніше. – Ред.)

За інформацією фахівців, в області щеплено від кору 51% дітей до року та 20-40% старших дітей. Область має наразі майже 30 тисяч доз вакцини від кору, тож проведення планових щеплень триває у звичному режимі.

Зважаючи на територіальну наближеність Румунії та інтенсивний міграційний процес, представники лікувальних закладів поінформували про резерв ліжок і запас базових медикаментів.

На нараді акцентовано увагу на виявленні та лікуванні кору. Для сімейних лікарів та керівництва лікувально-профілактичних закладів районів проведуть відповідний семінар.

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *