Безкоштовна терапія для ВІЛ-інфікованих. Вихід є!

У наркозалежної дівчини, закритої вдома батьками, почалася ломка… У відчаї вона написала СМС-ку до працівників «Нової сім’ї». Це був крик про допомогу.

У такому стані хвора могла накоїти лиха. Вона це розуміла, тому вказала соціальним працівникам номер телефону своєї мами. «Нова сім’я» допомогла дівчині та навчила батьків поводити себе в таких ситуаціях правильно, – розповідає Лариса МЕЛАНІЧ, виконавчий директор фонду «Нова сім’я».

Проект допомоги

Проект «Тендерний підхід у програмі Зменшення Шкоди» стартував минулого року за підтримки Німецького Товариства з Технічної Співпраці. Тож «Нова сім’я» розширила послуги для жінок, які вживають ін’єкційні наркотики. У проекті брало участь понад 650 жінок у віці від 18 до 48 років. З них 3-6% – мами, дружини, матері-одиначки.

На 100 працездатних осіб на Буковині 18 споживають наркотики. На 135 тис. працездатного населення Буковини наркозалежних – близько 25 тис. осіб. З них майже половина – жінки, більше третини – молодь.

Допомога жінці

Мета проекту – забезпечити доступ жінок до отримання комплексного, профілактичного пакету послуг (інформації, медичного супроводу, соціальної та психологічної підтримки), змінити ризикову поведінку жінок – споживача ін’єкційних наркотиків на менш небезпечну.

Жінки мали можливість навчитися працювати за комп’ютером, шити, набути навичок перукаря, масажиста, медичної сестри. 45 з них пройшли програму до кінця і закінчили курси.

Складність полягала у тому, що жінок було важко зібрати, – згадує Катерина КОЛУНОВА, соціальний працівник. Кожного дня їх потрібно було контролювати і нагадувати про навчання. Курси тривали від 1 до 3 місяців. 17% навчених були працевлаштовані.

Добрі результати

11 дітей хворих жінок за рахунок проекту пройшли серію оздоровчих занять у басейні, понад 60 отримали гуманітарну допомогу, більше 50 дітей забезпечили необхідними ліками та медичною допомогою.

Усі учасниці проекту були охоплені експрес-тестуванням на виявлення ВІЛ-інфекції та сифілісу. Важливим стало й те, що жінки в довірливій атмосфері могли поспілкуватися, вилити душу, поділитися проблемами. 73% жінок отримали консультації.

5 дівчат зі статусом ВІЧ направлені на заміщувальну терапію.

– Головним в цьому проекті ми вважаємо не соціальні послуги, а надання знань, інформації щодо профілактики ВІЧ, догляду за венами – розповідає п. Лариса. «Нова сім’я» підготувала інформаційний довідник, в якому можна знайти інформацію про потрібний медзаклад, його адресу та номер телефону.

Замісна терапія допомагає

За словами Лариси Меланіч, замісна терапія працює нещодавно, але вже є результати. Одна жінка вже майже припинила вживання наркотиків. Вона сама виявила бажання потрапити на цю терапію. Сумлінно виконувала приписи лікарів і поступово знижувала дозу. Нині медики кажуть, що вона невдовзі піде з програми.

За останній рік на Буковині інфікування ВІЧ серед споживачів ін’єкційних наркотиків знизилося на 35%. Нині на першому місці – зараження статевим шляхом.

Упродовж 10 років

Невдовзі «Нова сім’я» відзначатиме 10-річний ювілей. Протягом кількох останніх років до проектів організації було залучено більше 5 тис. споживачів наркотиків. Від 36 до 47% їхніх клієнтів – жінки.

Факти вголос

• За прогнозами міжнародних фахівців, до 2014 року кількість ВІЛ-інфікованих в Україні може збільшитися у двічі – до 820 тисяч, серед яких 75% віком від 20 до 34 років.

• Двом третинам зареєстрованих ВІЛ-позитивних жінок – від 20 до 29 років, а це пік репродуктивної активності. 60% вагітних ВІЛ-позитивних – молодші 25 років.

Любов КАФАНОВА, «Версії»

Любі жінки! Якщо ви вирішили зробити вибір на користь життя, знайти підтримку, друзів, звертайтесь:

Громадська організація міський благодійний фонд «Нова сім’я»: т. (0372) 4-39-26

Чернівецький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, т. (0372) 52-64-34.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Безкоштовна терапія для ВІЛ-інфікованих. Вихід є!”