Вірус СНІД ховається в кишечнику

Дослідники Каліфорнійського університету виявили в організмі людини резервуар, де вірус СНІД ховається від лікарських препаратів.

Таким місцем, на думку дослідників, є слизова оболонка (внутрішня вистілка) кишечнику.

Оселяючись у цьому органі, ВІЛ руйнує його імунну систему. Реальна боротьба між вірусом і організмом починається в кишечнику майже відразу після зараження, – повідомляє керівник дослідження американка індійського походження Сатія Дандекар.

Вона нагадала, що в лімфоїдній тканині кишечнику розташовано 70% клітин імунної системи усього організму. Проникнення вірусу спричиняє запалення слизової кишечнику і масову загибель цих клітин.

Запалення слизової кишечнику значною мірою погіршує протікання захворювання, на той час як нормальна слизова, навпаки, протидіє руйнівній дії вірусу.

Як ілюстрація, наводяться історії ВІЛ-інфікованих пацієнтів, які змогли прожити понад 10 років без лікування. Виявляється, їхня імунна система тривалий час залишалася неушкодженою. При вивченні слизової оболонки кишечнику не знайдено зменшення Т-лімфоцитів, із якими пов’язується імунітет, і це співвідносилося із найкращими виходами з хвороби.

Комплексне лікування ВІЛ/СНІД має містити протизапальні препарати, які дозволяють поновлювати слизову кишечнику й нормалізувати його роботу.

У ході цього дослідження вчені оцінювали ефективність активної противірусної хіміотерапії в пацієнтів, частина з яких почала лікування через 4-6 тижнів після інфікування, інші до початку лікування були інфіковані понад рік. Ефективність лікування оцінювалася за аналізами крові та біопсії кишечнику.

Найкращих результатів удалося досягнути в тих випадках, коли лікування починали на ранньому етапі, запалення слизової було найменше вираженим, а імунна функція цього органу поновлювалася швидше.

Водночас пацієнти з хронічним запальним процесом у кишечнику піддавалися лікуванню набагато гірше. У цих пацієнтів кишечник слугує за резервуар для вірусу, який заважає повному знищенню інфекції, – підсумовує Дандекар.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *