Звернення Чернівецької обласної тристоронньої Ради

з координації діяльності головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, Федерації роботодавців Чернівецької області та Чернівецької обласної ради профспілок до органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань роботодавців та профспілок Буковини

Чернівці, 19.02.2009р

Всеохоплююча фінансова криза сьогодні боляче вдарила по провідних галузях економіки нашого краю. Для усунення негативних проявів не існує простих рецептів і дешевих ліків. Тільки узгоджені зусилля влади, роботодавців та профспілок здатні втримати ситуацію, не допустити обвалу економіки, масового безробіття та зниження рівня життя населення.

Для збереження підприємств і підтримки людей необхідно провести невідкладні консультації керівників підприємств, роботодавців з представниками влади та галузевими обласними профспілковими організаціями щодо питань стабілізації роботи, насамперед у тих секторах економіки, які зазнали у нашій області найбільшого руйнівного впливу фінансової кризи.

Найголовнішим завданням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та Сторін соціального партнерства має стати створення умов для збереження діючих і створення нових підприємств малого та середнього бізнесу, які несуть на собі головне соціальне навантаження, що дозволить досягти збереження робочих місць і зайнятості населення. Адже тільки повна та продуктивна зайнятість в умовах кризи спроможна забезпечити увесь спектр соціальних гарантій трудящим, в тому числі і своєчасне пенсійне забезпечення.

Зважаючи на це стратегічне завдання, владі необхідно забезпечити негайне запровадження механізмів фінансової підтримки малого та середнього бізнесу на регіональному рівні: створити фонди мікрокредитування та кредитних порук, полегшити доступ бізнесу до джерел місцевих ресурсів, сприяти забезпеченню потреб державних закупівель за рахунок залучення потужностей місцевих виробників, знизити ставки місцевих податків і зборів тощо. Тільки зазначені заходи дозволять добитися недопущення зниження рівня реальних доходів працівників.

З цією метою Сторони соціального діалогу закликають владу вжити термінових заходів щодо стабілізації ситуації в економіці краю, що дозволить власникам підприємств не переглядати в односторонньому порядку норми колективних угод та договорів, здійснювати виплати заробітної плати в розмірах, не менше від мінімально встановленої, та формувати тарифні сітки (схеми посадових окладів) відповідно до норм чинного законодавства України.

Тільки ефективна взаємодія Сторін соціального діалогу здатна забезпечити максимальне збереження відрахувань до пенсійного та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування працівників.

Тільки спільними та консолідованими діями ми не допустимо загрозливого скорочення кількості економічно активних підприємств, збільшення тінізації заробітної плати та захистимо конституційно закріплені соціальні і трудові права наших співвітчизників.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *