Зміни у законодавстві про благодійні організації

21 серпня 2010 року набирають чинності зміни до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом», внесені 18 травня нинішнього року. Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» покликаний забезпечити формування загальнодержавної багатоджерельної аналітичної інформації, що дасть змогу правоохоронним органам України та іноземних держав виявляти, перевіряти та розслідувати злочини у цій галузі. Відповідні зміни вносяться й до Закону України «Про благодійництво та благодійні організації».

Засновники благодійної організації – юридичні особи, окрім документів для реєстрації благодійної організації, передбачених Законом України «Про благодійництво та благодійні організації» та постановою Кабміну «Про затвердження Положення про порядок державної реєстрації благодійних організацій» від 30 березня 1998 року, повинні будуть подавати до органу юстиції документи, що підтверджують структуру власності засновників.

Благодійна організація повинна буде повідомляти до реєстрового органу у 10-денний термін не лише про зміни у статутних документах, а й про зміну структури власності юридичних осіб – засновників із доданням відповідних підтвердних документів.

У разі встановлення органом юстиції фактів фальсифікації установчих документів, ненадання або несвоєчасного надання повідомлення про зміни у статутних документах чи у структурі власності юридичної особи – засновника, рішення про державну реєстрацію благодійної організації може бути анульоване в судовому порядку.

Ще однією підставою для відмови в державній реєстрації благодійної організації стане наявність серед засновників/власників особи, що внесена до переліку осіб, пов’язаних зі здійсненням терористичної діяльності.

Закон спрямований на захист суспільства і держави шляхом визначення правового механізму протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму.

ГУЮ в Чернівецькій області, як орган, що здійснює державну реєстрацію благодійних організацій, вважає за необхідне звернути увагу засновників на зміни законодавства, які необхідно буде враховувати, зокрема, при підготовці документів, які подаються в органи юстиції для реєстрації благодійних організацій.

Вікторія РОСКРУТ, провідний спеціаліст ГУЮ у Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *