Інтернет – рай для дитячої порнографії та педофілів

Діти потребують від дорослих гарантій безпеки в мережі Інтернет

Напередодні Дня безпечного Інтернету у Міністерстві внутрішніх справ України відбулася прес-конференція, на якій підіймалася тема протидії Інтернет-злочинам, розповсюдженню та виготовленню дитячої порнографії й захисту прав дітей.

З представниками засобів масової інформації спілкувалися

– радник Міністра внутрішніх справ, координатор Всеукраїнської мережі проти комерційної сексуальної експлуатації дітей Катерина Левченко,

– заступник начальника Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, МВС України Олександр Мельников,

– менеджер освітніх програм компанії «Майкрософт Україна» Кортні Зукоскі

– представник всесвітньої організації ЕКПАТ («Покінчимо з дитячою порнографією, проституцією та торгівлею дітьми») в країнах СНД Ольга Швед.

mvs
У Європі День безпечного Інтернету відмічається з 2004-го року, і кожного разу все більше країн та організацій долучається до цього заходу. Так, у 2008-му році понад 120 організацій у 56 країнах провели місцеві, національні та пан-європейські заходи щодо впровадження безпеки користувачів мережі. Основним завданням такого Дня є встановлення діалогу між користувачами «всесвітнього павутиння», державними структурами та громадськими організаціями. Цього року до заходів вирішила залучитися й Україна, адже проблеми, до яких привертається увага, стали більш ніж актуальними для нашої держави.

За словами Олександра Мельникова, Інтернет дає неабиякі прибутки для представників порноіндустрії. Адже можливість придбати «полуничку» за веб-кошти забезпечує повну анонімність споживачам. Можливо, через це представники сайтів так неохоче йдуть на контакт з правоохоронцями.

Тим не менше, МВС постійно проводить відпрацювання Інтернет-провайдерів. Укладена угода з операторами зв’язку щодо протидії купівлі відео порнографічного характеру на сайтах за допомогою sms-повідомлень.

Так, у 2008-му році органами внутрішніх справ виявлено 95 злочинів, вчинених за допомогою мережі, серед яких вісім кримінальних справ стосуються дитячої порнографії. Загалом 2008 року міліція виявила 851 злочин, відповідальність за які передбачена ст. 301 Кримінального кодексу України (Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів).

Також торік ОВС виявлено 91 злочин, пов‘яний із ввезенням, виготовленням або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості (ст. 300 КК України).

Недосконалість чинного законодавства України теж накладає свій відбиток на проблему та ускладнює її вирішення. Закони наразі побудовані таким чином, що не допомагають, а навіть дещо перешкоджають слідству, – зауважила Катерина Шевченко. За її словами, необхідно вдосконалювати сучасне законодавство і для цього є чимало можливостей.

Наразі у Верховній Раді очікують на розгляд кілька законопроектів, які пропонують посилювати відповідальність за поширення порнографічної продукції. Адже на сьогодні навіть саме поняття «дитяча порнографія» не виписане законодавчо. Так, пропонується «криміналізувати» не лише виготовлення і збут, а й володіння дитячою порнографією, пропонування або надавання доступу до неї, а також свідомий доступ до такого продукту. Адже коли дитина стає користувачем порнографії – це також є порушенням її прав, зазначила Катерина Левченко.

Зважаючи на вищезгадані факти, наразі втілюється в життя ідея створення електронної «гарячої лінії» internetbezpeka@lastrada.org.ua, що почне функціонувати у червні 2009-го року. За цією адресою зможе звернутися будь-який користувач Інтернету зі своєю скаргою щодо кримінальної діяльності Інтернет-провайдерів.

Як заявила пані Зукоскі, спільною задачею на сьогодні є донести до дітей, батьків, вчителів те, як безпечно користуватися мережею, адже подібної інструкції не існує. Саме тому компанія «Майкрософт Україна» створила сайт, котрий надає таку інформацію. «Ми вчимо дітей, як правильно переходити вулицю, як поводитися з незнайомими людьми тощо, однак чомусь, купуючи дитині першого комп‘ютера, забуваємо про те, що потрібно навчити правилам безпеки в користуванні ним» – підкреслила Кортні Зукоскі.

Як зазначила Ольга Швед, міліція наразі вживає достатніх заходів в межах чинного законодавства, аби протистояти поширенню порнографічної продукції, викриває чимало злочинців, однак адекватного своїм діянням покарання вони так і не отримують – суди чомусь досить лояльно ставляться до таких порушників.

– Ми повинні об’єднати зусилля і захистити права дітей» – на цій тезі наголошували практично всі учасники прес-конференції. Адже віртуальна загроза, яка очікує на дітей в Інтернеті, може бути більш небезпечною, аніж очевидні небезпеки, від яких батьки стараються убезпечити своїх дітей. До того ж кількість користувачів Інтернет-простору продовжує стрімко зростати, а значить, діти потребують гарантії безпеки в мережі з боку дорослих.

ДЗГ та МД МВС України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *