Західна Україна і діаспора повинні прокинутися перед загрозою перемоги Януковича на президентських виборах 2010 року

Рейтинг як дзеркало українських виборів

Українсько-канадська та українсько-американська діаспора повинна взяти до уваги той факт, що майбутні президентські вибори 17 січня 2010 року будуть відповіддю на вибори 2004 року.

П’ять років тому Віктор Ющенко зіткнувся з Віктором Януковичем у найбрудніших та найжахливіших виборах в українській історії. За шість місяців Юлія Тимошенко зустрінеться з тим же Януковичем, і це може стати вже іншою битвою між волевиявленням двох різних світоглядів – європейського та євроазійського.

Як і на всіх інших українських президентських виборах, у президенти балотуватиметься багато кандидатів, але це не відверне нас від головного факту, що основі події, як і 2004-го, відбуватимуться між двома головними кандидатами. Вочевидь, ними будуть Тимошенко та Янукович.

Віктор Ющенко, за соціологічними опитуваннями, має 2-3% підтримки і не може сподіватися на те, що за нього буде багато голосів, оскільки українці вже не вірять, що він виконає свої передвиборні обіцянки. Бандити ніколи не сядуть у тюрми – натомість вони отримують державні нагороди та високі державні посади. Рейтинг Анатолія Гриценка залишається без змін – 1-2%.

Хто кому технічний кандидат

Арсеній Яценюк, після того як залишив крісло спікера парламенту минулого листопада, швидко здобуває популярність через те, що громадськість втрачає ілюзії через сварки між українськими політиками.

Більш важливо, що Яценюк здобуває популярність завдяки вільному доступу до ефірного часу українського найбільш популярного телеканалу «Інтер» завдяки люб’язності його спонсорів, співвласника газового посередника «РосУкрЕнерго» Дмитра Фірташа та першого заступника голови СБУ Валерія Хорошковського.

Передвиборча кампанія Яценюка все більше стає проросійською, особливо після її «захоплення» російськими політконсультантами у червні 2009 року. Професор Києво-Могилянської академії Ростислав Павленко, який очолював групу українських консультантів у компанії Яценюка, був звільнений того ж місяця.

Передвиборча кампанія Яценюка буде підриватися Ющенком, який забиратиме у нього голоси, і таким чином це автоматично забезпечить проходження у другий тур Юлії
Тимошенко. Виборці, які підтримували «Нашу Україну» на виборах 2006 та 2007 років зваблюватимуться чотирма кандидатами – Ющенком, Гриценком, Яценюком і екстра-правим Олегом Тягнибоком.

Зрозуміло, що українсько-канадська та українсько-американська діаспори, так само як населення України, значно втратили ілюзії щодо політики та політиків в Україні.

10 небезпек від Януковича

1. «Маленька Росія»: Янукович не має українських етнокультурних знань і бачить Україну надійно влаштованою поміж російських сфер впливу. Янукович, Дмитро Табачник та інші лідери Партії Регіонів винесли жорсткий вирок «націоналістичним» ухилам української історії і шукають можливості змінити те, як викладається історія України. Партія регіонів разом із Комуністичною партією голосували проти юридичного визнання українського голодомору. За президентства Януковича не буде можливості для офіційного визнання Української повстанської армії.

2. Російська як друга державна мова: ця складова була включена у програму Партії Регіонів під час парламентських виборів 2006 та 2007 років.

3. Олігархи: перемога Януковича на виборах означатиме, що в Україні візьме верх донецька кримінальна мафія. Донецький олігарх Рінат Ахметов, за даними журналу «Кореспондент», має статки у розмірі 31 мільярда доларів, що робить його найбагатшою людиною Євразії та Європи.

4. Російська православна церква: посилюючи духовну окупацію України Московським патріархатом, Янукович повсюдно супроводжував Патріарха Кирила під час його серпневого візиту до України у 2009 році.

5. Крим: розширення владних повноважень для Кримської автономної республіки може посилити підтримку сепаратистів. Партія Регіонів ініціювала успішне кримське голосування у вересні 2008 року за визнання Південної Осетії та Абхазії як незалежних країн.

6. Чорноморський флот: Партія Регіонів завжди підтримувала російські плани щодо пошуку можливості розтягнути на невизначений період дію договору про базування Російського Чорноморського флоту після 2017 року.

7. Єдиний економічний простір: Янукович у 2008-му на з’їзді партії Путіна «Єдина Росія» сказав, що він підтримуватиме членство України у Єдиному економічному просторі Співдружності незалежних держав. Документи про ЄЕП були підписані президентом Леонідом Кучмою та прем’єр-міністром Януковичем 2003 року.

8. НАТО: прем’єр-міністр Янукович повідомив НАТО у вересні 2008 року про те, що Україна не потребує Плану дій щодо членства (ПДЧ), що означає практично відмову від отримання членства у НАТО.

9. Європейський Союз (ЄС): Партія Регіонів ніколи не виявляла жодної зацікавленості щодо виконання Копенгагенських критеріїв, необхідних для приєднання до ЄС. Партія Регіонів є єдиною великою партією в українському парламенті, яка ніколи не виявляла зацікавленості у вступі до політичної групи Європейського парламенту. ВО «Батьківщина», «Наша Україна» та Соціалістична партія є членами Європейської народної партії та Соціалістичного Інтернаціоналу відповідно.

10. Світовий Конгрес Українців: Партія Регіонів ніколи не проявляла жодної зацікавленості у контактах та співпраці зі Світовим Конгресом Українців. Починаючи від 2002 року, впродовж останніх чотирьох виборчих кампаній Партія Регіонів та Янукович відродили радянські напади на «націоналістів» на Західній Україні та в українській діаспорі.

Переважаючим, понад будь-які інші міркування, повинне стати наше визначення про недопущення обрання Януковича під час президентських виборів у січні 2010 року, які будуть безпосередньою конкуренцією між Тимошенко та Януковичем. Із усіх кандидатів, які вийшли із колишнього помаранчевого табору, лише Тимошенко має можливість, харизму, рішучість та досвід для перемоги над Януковичем.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Західна Україна і діаспора повинні прокинутися перед загрозою перемоги Януковича на президентських виборах 2010 року”