Зачистка Майдану в ніч з 10 на 11 грудня силовикам не вдалася

Прямий репортаж з київського Євромайдану Галини ЄРЕМІЦИ, спеціального кореспондента «Версій»

Кетрин Ештон відвідала Майдан і розслабила мітингувальників

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Кетрин Ештон після кількагодинної розмови з президентом Віктором Януковичем відвідала Майдан разом із лідером фракції «Батьківщина» Арсенієм Яценюком.  Це було приємною несподіванкою для мітингувальників. І, треба визнати, що саме це дещо розслабило протестувальників. Ми не сподівалися, що після розмови з верховним представником ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки президент віддасть наказ про зачистку Євромайдану. Та, мабуть, він хотів продемонструвати свою міць перед заступником держсекретаря США Вікторією Нуланд, яка висловила бажання у середу, наступного дня після приїзду до Києва, відвідати майдан.

hseHwVOVhME

Кетрін Ештон та Арсеній Яценюк на Євромайдані

Одне слово, наступ «беркутівців» о першій ночі став для всіх несподіванкою. Такої навали ще не було. Пізніше ми дізналися, що на кожного протестувальника послали по «беркутів цю». До слова, спецпризначенці ховалися за спинами вояків внутрішніх військ.

…Першим упав блокпост на Європейській площі. Звідти беркутівці пройшли до Будинку профспілок. Уся вул. Михайлівська почорніла від їхніх шоломів. Протестувальники кидали в них усе, що потрапляло під руку.

Жінок і дітей зосередили під сценою на Майдані Незалежності, де в той час була співачка Руслана й лідери опозиції, інші народні депутати. Чоловіки ж стояли стінка в стінку з «беркутівцями». Всі журналісти були серед них. Спочатку мені здалося, що я потрапила в пекло. Попри 10-градусний мороз було дуже жарко. На вул. Інститутській дуже побили нардепів…

«Беркуту» добряче платили за кров студентів

Колишній генерал-лейтенант міліції, нардеп від «Батьківщини» Віталій Ярема сказав на брифінгу, що правоохоронці у розмовах з ним підтвердили: за кривавий розгін людей кожен «беркутівець» отримав по 4 тис. грн., тобто по 500 баксів.  А Леся Оробець, нардеп від «Батьківщини», впізнала у «беркутів ці», який керував розгоном мітингувальників у ніч з 10 на 11 грудня, сумнозвісного Кусюка. Того, що очолював озвірілих спец призначенців, які побили студентів.

Як наголосив генерал Ярема, спецпризначенці не впоралися із завданням зачистки столиці від мітингувальників. Адже практично до 9-ї ранку тривав штурм КМДА. Неймовірно, але факт: мирні протестувальники руками відсунули два автобуси з «беркутівцями», які закривали вхід до Київської держадміністрації, заблокувавши там людей.

Ексклюзивна буржуйка буковинців  

Найперше силовики намагалися захопити штаб Національного спротиву, який розташувався в Будинку профспілок. А саме навпроти нього наші краяни розбили намет з написом «Чернівці. Буковина». Всередині ми обладнали ексклюзивну – і єдину на весь Майдан – «буржуйку». Склали разом дві залізні бочки і вивели з намету трубу. Тож до нас усі ходять грітися. Саме біля цієї буржуйки, яку всі називають європейським паровозом Буковини, чернівецька делегація давала інтерв’ю радіо «Свобода». Постійно у нас перебувають тут від 20 до 50 краян. Одні приїжджають, інші від’їжджають. Але загалом народ постійно прибуває.

1488829_803421139673459_756648145_n

Галина ЄРЕМІЦА, «Версії», телефоном з Києва  

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *