Зачароване коло: Репортаж з облоги

Сьогодні минуло 2 тижні, як заправка у Реваківцях, що на Кіцманщині, разом із нафтобазою перебуває у міліцейській облозі. Протягом 14 днів обороняють товариство з обмеженою відповідальністю «Жентол» його директор Євген Цурик і колишні працівники ТОВ. І поруч з ними постійно чергує журналістка Галина ЄРЕМІЦА, яка для того, щоби вважатися фрілансером, себто вільним журналістом, пішла у відпустку за власний рахунок.      

Як повідомила Галина, правоохоронці по двоє заступають на чергування щоранку на добу. «Снідають, обідають, вечеряють і гріються біля вогнища вони, як правило, разом з нами, – каже вона. – Навіть сюжет по ТВА про цю ситуацію ми з ними дивилися разом у будиночку нафтобази. А інколи від нудьги вони грають з нами у карти». На думку журналістки, така «дружність» – відволікання уваги. Правоохоронці просто хочуть увійти до людей в довіру. Але народ, за словами Галини, не спить і не дрімає. Бензин охороняється постійно: Женя Цурик спить у півока тільки у машині під бочками. Оперативники ж ночують у своїй машині.

А тепер слово журналістці-екстремалці Галині Єреміці:

«Бєспрєдєл» по-буковинськи

 

Історія підприємця Євгена Цурика – крутий і заплутаний детектив. Оскільки я не Шерлок Холмс, то і не одразу розплутаю всі її хитросплетіння. Та чимало нестиковок і мені впадає в очі. Втім, усе по порядку.      

Сектор зв’язків із громадськістю УМВС України в Чернівецькій області повідомив, що під час розслідування кримінального провадження за фактом шахрайства, буковинські правоохоронці «з’ясували», що на одній з АЗС області підробляють дизельне пальне. Працівники УДСБЕЗ, які займаються економічними злочинами, провели слідчі дії та низку санкціонованих обшуків щодо працівників одного з товариств Буковини, яке займається реалізацією паливно-мастильних матеріалів, у результаті яких вилучили паливні матеріали. Їх визнали речовими доказами та залишили на відповідальне зберігання комерційному директору АЗС. Згідно з висновком комплексної експертизи нафтопродуктів і паливно-мастильних матеріалів, яку ніхто не бачив, пальне, вилучене на АЗС, є нібито фальсифікованим. 9 серпня директору товариства оголосили про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 190, 204 Кримінального кодексу України (шахрайство; незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів).

15 серпня працівники управління боротьби з економічними злочинами з бензовозом приїхали на нафтобазу  в Реваківцях вилучати паливо, не маючи на руках ухвали суду. Директор ТОВ «Жентол» Євген Цурик відмовився віддати паливо, тому що не довіряє правоохоронцям, які могли б «забодяжити» паливо, а потім сказати, що воно не відповідає нормам ДСТУ. Оскільки при цій оказії були телевізійники з камерами, бензовоз УДСБЕЗівців поїхав з нафтобази порожнім. Однак відтоді на нафтобазі цілодобово перебувають по 2 оперативники слідчого управління УМВС України у Чернівецькій області. На запитання, що вони тут роблять, ні відповідей, ні коментарів не дають. Натомість власник Євген Цурик і кілька екс-працівників заправки цілодобово охороняють паливо від оперативників.

Обурені,  вже колишні, працівники заправки 20 серпня навіть хотіли перекрити дорогу, якщо їм не повернуть роботу: близько 40 людей  вийшли на протест. Але  під тиском правоохоронців перекривати трасу відмовилися.

Прикметно, що Євген Цурик не просто пропонує, а вимагає провести повторну перевірку якості пального відповідними фахівцями. Адже щодо першої експертизи йому нічого не відомо: хто, коли і де робив експертну перевірку якості пального. Та правоохоронці на це не погоджуються. Як на мене, це дуже підозріло! Адже що простіше – взяти та й перевірити?!

Отже, підприємець вважає, що на нього «наїхали», щоби відібрати бізнес. Тому й  звернувся до суду. 21 серпня відбулося чергове засідання Шевченківського районного суду, на якому винесене, до речі, утретє (!)  ухвалу з таким текстом: «зобов’язати слідчого УМВС України у Чернівецькій області негайно усунути всі обмеження у володінні, користуванні та розпорядженні майном ТОВ «ЖЕНТОЛ», знявши всі опечатування на резервуарах з пальним, які знаходяться на АЗС ТОВ «ЖЕНТОЛ» і на базі паливно-мастильних матеріалів в с. Реваківці Кіцманського району та скасувати рішення про передачу цього майна на відповідальне збереження Хімчинському Ю.Г. шляхом передачі вказаного майна власнику – Цурику Є.Т. Ухвала оскарженню не підлягає». Та правоохоронні органи рішення суду ігнорують. Не зрозуміло, чому в цьому випадку грає у мовчанку прокуратура.

Тим часом підприємство не працює вже протягом 3-х місяців. Підприємець та екс-працівники нафтобази не розуміють, чому досі у них чергують оперативники та скільки загалом це триватиме. Одне слово, коло… зачароване. А, може, правоохоронці зайшли в глухий кут?..

Та попри все виникає логічне запитання: навіщо Україні суди, якщо їхні рішення не виконуються??? Своє слово могла б сказати державна виконавча служба, бо ж закон у державі має бути законом для всіх!

Наразі облога нафтобази триває – сьогодні рівно 2 тижні.

Галина ЄРЕМІЦА, спеціально для «Версій»

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *