З Днем знань, ілі всьо-такі «С Дньом знаній»?

tabel
На адресу редакції надійшов лист від батьків учня однієї з міських шкіл. Батьки повідомляють, що наприкінці минулого навчального року їхня дитина отримала табель успішності. Досягненнями чада батьки задоволені, пишуть же вони з іншої причини: зі шкільного документа зі здивуванням дізналися, що рідною мовою їхньої української родини є… російська. В табелі у графі «Рідна мова» рукою вчителя дописано в дужках «рос.» (див. фото). За роз’ясненнями ми звернулися до начальника управління освіти Чернівецької міської ради пані Василини Малишевської.

Пані Василина запевнила, що жодних підступів з боку чиновників від освіти у цьому випадку немає. Чернівецькі школярі, окрім державної мови, мають можливість вивчати і рідну: румуни – румунську, угорці – угорську, поляки – польську, євреї (за твердженням пані Малишевської! – авт.) – єврейську, росіяни – російську.

Міська освіта намагається задовольнити потреби національних меншин з цього питання і, за бажанням батьків, коло мов, які вивчаються в школах, тільки розширюється. Успіхи з вивчення рідної мови зазначаються у табелі успішності у відповідній графі. У випадку з героями нашої публікації, дитина з української родини, де рідною є українська мова, вочевидь, додатково вивчала російську мову. Тому і в табелі зазначена оцінка саме з цього предмету. А класний керівник просто допустив помилку, не викресливши у графі слово «Рідна», а лише дописавши «російська».

У редакції немає жодних підстав не довіряти головній освітянці Чернівців. Але батькам радимо не втрачати пильності. Адже саме нам коригувати, що і як вивчають наші діти – від мови до історії.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Довідка.

Як повідомляє посол України в РФ Володимир Єльченко, у Росії немає жодної державної школи з викладанням українською мовою. Наразі в регіонах Росії функціонує 9 загальноосвітніх шкіл і 1 педагогічний коледж, де вивчається українська мова. Більшість дітей українців, які бажають знати рідну мову, вивчають її в гуртках і недільних школах, які функціонують з ініціативи українських громадських об`єднань. У Москві, де проживає найбільша кількість етнічних українців – більше чверті мільйона – немає жодної української середньої школи.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *