Спадкування: права та обов’язки

Спадкування – це перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи (спадкодавця), яка померла, до інших осіб (спадкоємців). При спадкуванні є дві сторони: спадкодавець та спадкоємець.

Спадкодавцями можуть бути лише фізичні особи, як громадяни України, так і особи без громадянства та іноземці. Не можуть бути спадкодавцями юридичні особи. Спадкоємцями можуть бути як фізичні, так і юридичні особи, держава, територіальні громади.

Спадкування настає внаслідок певних юридичних фактів, а саме: смерті фізичної особи або оголошення її померлою у встановленому законом порядку. Лише за цих обставин у спадкоємців виникає право на прийняття спадщини.

Після прийняття спадщини спадкоємець стає учасником тих же правовідносин, суб’єктом яких раніше був спадкодавець, тобто відбувається заміна суб’єкта у правовідносинах, учасником яких був спадкодавець.

Права та обов’язки спадкодавця переходять до спадкоємців як єдине ціле, тобто має місце універсальне правонаступництво.

До складу спадщини входять усі права та обов’язки, які належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, за винятком тих, які взагалі не можуть переходити в спадщину.

Серед майнових прав, які у складі спадкового майна переходять до спадкоємців, насамперед слід назвати право власності на різне майно, наприклад, на будинок, квартиру, земельну ділянку, автомобіль, цінні папери, інші речі, які є об’єктом права власності громадян. Однак до складу спадкового майна не входять самовільно збудовані будівлі та споруди, оскільки у спадкодавця права власності на ці об’єкти не виникає. До складу спадкового майна входять також речові права, страхові виплати, права в галузі інтелектуальної власності. Проте права та обов’язки, які нерозривно пов’язані з особою спадкодавця, не входять до складу спадщини.

Серед обов’язків перш за все до спадкоємців переходить обов’язок відшкодування майнової та моральної шкоди, яку за рішенням суду за життя мав відшкодувати спадкодавець. Наприклад, коли за успадкованою квартирою є борги з плати за комунальні послуги, то прийнявши право на квартиру, спадкоємець приймає на себе й ці борги.

Спадкове правонаступництво може мати місце лише за наявності певних умов. Так, правонаступником є фізична або юридична особа, яка за сукупністю визначених законом фактів визнається спадкоємцем.

Спадкоємець – це особа, яка у разі смерті тієї чи іншої особи набуває права отримати її майно. Суб’єктивне право на спадкування виникає у спадкоємця незалежно від його волі. Однак, лише від його волевиявлення залежить реалізація цього потенційного права. Тобто, спадкоємець повинен заявити, чи приймає він спадщину з усіма правами та обов’язками.

Спадкування в Україні здійснюється за законом і за заповітом. Спадкування за законом відбувається незалежно від волі спадкодавця і можливе тоді, коли спадкодавець не склав заповіт або коли заповіт є юридично недійсним. Спадкоємцями як за заповітом, так і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Юрій ЮРІЙЧУК, головний спеціаліст відділу нотаріату ГУ юстиції в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Спадкування: права та обов’язки”