Держава підтримує… олігархів?!

До чого призведуть антикризові заходи і кого вони насправді захищають?

Підвищення мита на імпорт

Крім машин, за рахунок підвищення мита можуть подорожчати шоколад, какао, м’ясо і алкоголь. Підвищення імпортного мита підтримують вітчизняні виробники, які хочуть одержати додаткові прибутки, підвищивши ціни й собі. Однак, не кожному покупцеві це буде по кишені.

Підвищення ввізного мита може викликати також незадоволення членів ВТО, які ймовірно у відповідь збільшать мито на українські товари.

Підвищення акцизів на авта, бензин і алкоголь

Головна мета заходу – залатати дірки в бюджеті, які утворяться через відмову іноземних фірм завозити товари за високого митного обкладання. Від минулого тижня найдешевша «півлітра» вже обходиться не менше, як у 25 грн. Від нового року на українців може очікувати ще й подорожчання бензину майже на 50%, пива – у півтора рази і авт – майже у 5 разів! Оскільки акциз фактично сплачує кінцевий споживач, його гаманець може відчутно полегшати.

Трудовий кодекс, який… полегшує процедуру звільнення

Щоправда, для початку треба розробити бодай проект документа, яким досі ніхто не переймався. Найбільше в новому кодексі зацікавлені роботодавці, бо під час кризи відбуваються масові звільнення, урізання зарплати або збільшення робочого дня до 10 годин. Новий кодекс суттєво зменшуватиме права профспілок і трудового колективу.

Підвищення гарантованої суми вкладів.

Нещодавно гарантовану суму вкладів збільшили до 100 тис. грн. Уряд додатково направив до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 1 млрд. грн. Таким чином, у Фонді нині – 2,7 млрд. грн. Але, як стверджує голова комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони Анатолій Гриценко, ця сума заледве покриває… 1% загальної вартості депозитів населення! Інакше кажучи, відшкодування зможуть отримати лише 10-15 тис. людей. Крім того, обмеження Фонду сприятиме корупції, коли вирішуватиметься, кому віддавати гроші, а кому – ні.

Проблемні вклади – до Ощадбанку

Партія регіонів пропонує підняти планку гарантій до 150 тис. грн, але в бюджеті таких коштів не передбачено. Ощадбанк запропонував переказати проблемні вклади до своїх філій та відділень, мотивуючи тим, що його депозити 100-відсотково гарантуються державою. Насправді ж, це ніщо інше як бажання збільшити кошти банку за рахунок невдач конкурентів.

Вилучення банками заставного майна

Банки зможуть без рішення суду стягувати з боржника майно, використане як застава за кредитом та розпоряджатися ним. Отже, багато українців ризикують залишитися без квартир чи авт. Для вилучення майна не потрібна буде навіть виконавча служба, банк отримуватиме лише згоду нотаріуса. Не виключені й зловживання з боку банків. Людей запросто зможуть виселити з квартири, а коли її вартість не покриватиме суми кредиту, продати будівлю та наявне в ній майно.

Замість висновків

Великі підприємці, посилаючись на Захід,стверджують, що підтримка власників заводів і фабрик допоможе всій Україні. Мовляв, там захищають своїх, тоді як ми відкриваємо кордони для імпорту. Зрозуміло, владі невигідно йти проти олігархів. По-перше, кожен владник має свої інтереси у бізнесі, по-друге, податки великих компаній наповнюють бюджет. Тому їхні власники диктують вимоги усій країні. З іншого боку, куди пішли гроші, які виділялися на розвиток і модернізацію виробництва протягом попередніх років – «секрет Полішинеля», бо шахти і заводи й далі працюють на «допотопному» устаткуванні, що робить їхню продукцію настільки не конкурентноздатною, що й мита не зарадять. У тому ж місці й кошти, на які буцім-то розвивалася соціальна інфраструктура підприємств. Але про те, куди поділася державна допомога минулих років великі банкіри й промисловці скромно мовчать…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *