Як зміцнити імунітет школяра

Найбільшим бажанням усіх батьків є здоров’я дітей. І щоби осінньої та зимової пори виникало поменше проблем. Аби вашу дитину не наздоганяли застуди й інфекції, зверніть увагу на всі аспекти її життя.

  1. Режим дня. Головним ворогом організму дитини, що росте, є нестача фізичних навантажень, свіжого повітря та сну на тлі гіподинамії та майже цілодобового перебування у приміщенні. Організуйте режим дня свого школяра таким чином, аби він устигав і виспатися, і зробити всі завдання, і відпочити. Важливо лягати спати не пізніше 22.00. Інакше навантаження й недосипання ще більше ослаблять школяра.
  2. Повноцінне харчування. Простежити, що їсть дитина протягом цілого дня, достатньо важко. Однак батьки повинні зробити все, аби в її раціоні було якомога менше продуктів зі шкідливими хімічними добавками. Обов’язково давайте учневі із собою до школи фрукти, горіхи, злакові батончики. Ретельно складайте домашнє меню. Воно має бути збалансованим і різноманітним.
  3. Більше активності. Діти, що зростають у сім’ях, де всі надають перевагу сидінню за комп’ютером чи лежанню перед телевізором, рідко зростають активними й здоровими. Станьте прикладом для своєї дитини. Розпочинайте день із сімейної зарядки, пробіжки, йоги. Ви отримаєте заряд бадьорості на цілий день, а в дитини формуватиметься правильний спосіб поведінки.
  4. Не боятися холоду. Загартування – ефективний метод активізації захисних сил організму. Звичайно, не варто ставитися до справи із фанатизмом і занурювати дитину в ополонку. Достатньо відкривати кватирку на ніч, приймати прохолодний чи контрастний душ. Якщо дитина часто хворіє, можна почати з обтирання чи обливання ніг та рук холодною водою. Важливо також одягати дитину за погодою, не кутаючи її.
  5. Здоровий мікроклімат. Потурбуйтеся про те, аби температура в оселі була не вища за 18-20 °C, а вологість повітря – не менше за 50%. Частіше робіть вологе прибирання, аби убезпечити дитину від пилюки.
  6. Профілактичні заходи. Якщо дитина холодної пори року часто хворіє, рекомендується заздалегідь розпочинати профілактику застуд та інфекцій. Можна обійтися природними засобами, як от ехінацея, імбир, лимон, чаї з трав тощо. Але варто порадитися із дільничним або сімейним лікарем, якщо треба пройти курс препаратів. І в тому і в другому випадку варто передбачити діючі компоненти, що стимулюють активну боротьбу з інфекцією, підвищують загальний імунітет, активізують утворення антитіл на інфекції та борються з вірусами й бактеріями.

Лідія Костинська

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *