Михайло ДАСКАЛЕСКУ: «Цифра» – всеохоплююча та екологічна»

Від 10 листопада цього року Чернівецьке державне телебачення переходить на цілодобове мовлення в цифровому форматі, – розповідає заступник Генерального директора ЧОДТРК з технічних питань Михайло Даскалеску.

– Що зміниться в ефірі з переходом мовлення на цифровий стандарт?

– По-перше, буде забезпечено доступ усіх верств населення до телепрограм, які готуватимуть державні мовники, гарантуючи при цьому безкоштовні послуги соціально незахищеним категоріям людей. Підвищиться рівень інформованості сільського населення, бо в селах люди дивитимуться майже таку ж кількість програм, що і в містах. При цьому зменшується вихідна потужність передавачів і споживання ними енергії, що значно знизить екологічне навантаження на навколишнє середовище, забезпечить значну економію електроенергії. З введенням «цифри» збільшується кількість програм з безкоштовного пакету (32 замість 14), поліпшується якість зображення та підвищується швидкість передачі. До стандартного пакету ввійдуть 28 національних каналів і 4 – регіональних.

– Чернівецьке телебачення готове сьогодні перейти на такий формат мовлення?

– Цифрове телебачення – це новий вид телерадіомовних технологій, який змінює уявлення про телебачення. Транслюючи інформацію, де телевізійна картинка та звук обробляються, як і в комп’ютері, цифровий мовник може передавати більші обсяги інформації, ніж це наразі можливо з використанням технології аналогового мовлення.

Аналогове та цифрове мовлення відрізняється приблизно так, як компакт-диски від касетної плівки. Перехід на мовлення у цифровому форматі – це заміна традиційного аналогового телебачення цифровим, а значить технологією, яка має багато переваг.

2015 рік – це дата, коли усі послуги аналогового телебачення будуть вимкнені. В Україні залишаться тільки послуги цифрового телебачення. Більшість телеканалів сьогодні і до 2015 року транслюватиме свої програми з телевізійних ретрансляційних станцій як в аналоговому, так і в цифровому форматі. Чернівецька облдержтелерадіокомпанія вже кілька років веде підготовку до впровадження цифрового мовлення. Переобладнали технологічний процес підготовки та видачі в ефір передач, студійні та ефірна апаратні. Поки що будемо мовити паралельно в аналоговому форматі, а з листопада – ще й у цифровому – 24 години на добу.

– Потрібні спеціальні приймачі, телевізори?

– Щоби буковинці могли приймати «цифру» , їм доведеться мати або сучасні телевізори, або ж придбати спеціальні пристрої, що переформатовуватимуть сигнал-приставки, так звані, сет-топ-бокси. На звичайному телевізорі з приставкою виходить прекрасна картинка. Адже перевага цифрового телебачення полягає не в тому, що картинка краща, а втому, що є можливість збільшити кількість каналів, що приймаються. І приставка це повністю забезпечує. Різниця вартості приставки і цифрового телевізора один до двадцяти. І це вагомий аргумент на користь саме приставки. А ось нові телевізори потрібно купувати, враховуючи можливість прийому формату DVB T 2 (MPEG-4).

Леся ДРАЮК, Микола ЦВІРІНЬКО, спеціально для «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *