Все про аліменти на дитину

Дитинство – найважливіший період у житті людини, коли вона формується фізично, психічно, інтелектуально, набуваючи усіх необхідних знань і навичок. Від того, як пройдуть дитячі роки, як правило, залежить перебіг її подальшого свідомого життя. Про те, як українське законодавство захищає права дитини в разі розлучення батьків, наша розмова з Василем РЕНДЮКОМ, першим заступником начальника ГУ юстиції в Чернівецькій області.

– Органи реєстрації актів цивільного стану Чернівецької області зареєстрували торік 2921 розірвання шлюбу. У переважній більшості випадків сім’ї мали дітей.

Правове регулювання сімейних відносин, немайнових і майнових прав та обов‘язків батьків та дітей визначене Сімейним кодексом України. Із 549 звернень, які надійшли до головного управління юстиції торік, 177 стосуються аліментів.

Здебільшого порушувалися питання терміну присудження аліментів, їхнього розміру, зміни розміру, стягнення заборгованості, відповідальності осіб, які ухиляються від сплати аліментів тощо…

– У якому законодавчому акті закріплено обов’язок батьків утримувати дітей ?

– Стаття 180 Сімейного кодексу України регулює передбачений Конституцією обов’язок батьків утримувати дітей до їхнього повноліття.

За умови, що батьки спроможні на це, на них покладається також обов’язок утримувати повнолітніх дітей, які продовжують навчання і через це потребують матеріальної допомоги – до досягнення ними двадцяти трьох років.

Таке правило вирішує дуже важливу проблему фінансування подальшої освіти дітей. Обов’язок утримувати дитину рівною мірою покладається як на матір, так і на батька.

– Від якого моменту присуджуються аліменти на дитину ?

– Незалежно від того, коли позов про стягнення аліментів на дитину був задоволений судом, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову.

У випадку, коли позивач подає до суду докази того, що він вживав заходів до одержання аліментів з відповідача, але не міг їх отримувати через ухиляння останнього від сплати, суд може присудити аліменти за минулий час, але не більше, як за три роки. Варто зазначити, що такі випадки трапляються дуже рідко.

– Які обставини враховуються судом при визначенні розміру аліментів?

– Згідно зі ст. 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров’я та матеріальне становище дитини, стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, та інші обставини, що мають істотне значення.

Розмір аліментів на одну дитину за жодних обставин не може бути меншим за неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Максимального розміру аліментів закон не встановлює, оскільки він у кожному випадку визначається судом із урахуванням потреб дитини і можливостей батьків.

–Чи може розмір аліментів визначатися у твердій грошовій сумі?

–Якщо платник аліментів має нерегулярний дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, які мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Він підлягає індексації відповідно до закону.

Слід зазначити: коли розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менше мінімального розміру, передбаченого частиною другою ст. 182 Сімейного кодексу, то, відповідно до закону, дитині призначається державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і 30 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

– Яким чином визначається заборгованість за аліментами, присудженими у частці від заробітку чи іншого виду доходів?

– Заборгованість за аліментами, присудженими у частці від заробітку (доходу), визначається виходячи з фактичного заробітку (доходу), який платник аліментів одержував за час, коли не платив аліменти.

Якщо платник аліментів не працював на час виникнення заборгованості, але працює на час визначення її розміру, заборгованість визначається із заробітку (доходу), який він одержує. У тих випадках, коли платник аліментів не працював на час виникнення заборгованості і на час визначення її розміру не працює, вона обчислюється виходячи із середньої заробітної плати працівника відповідної кваліфікації або некваліфікованого працівника для даної місцевості.

Розмір заборгованості за аліментами обчислюється державним виконавцем, а в разі спору – судом.

– Яка відповідальність передбачається за ухиляння від сплати аліментів?

– При ухилянні батьків від утримування дітей кошти на їхнє утримання стягуються в судовому порядку. Виконання судових рішень цієї категорії покладене на відділи державної виконавчої служби органів юстиції.

Ст. 164 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність у разі злісного ухиляння від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей, а також за злісне ухиляння батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, які перебувають на їхньому утриманні.

Покарання передбачене у вигляді штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі на строк до двох років.

Те ж діяння, вчинене особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, карається громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк від двох до трьох років.

– Які проблеми виникають при виконанні рішень судів про стягнення аліментів?

– Коли якісь проблеми заважають виконанню судових рішень щодо утримання дітей, їхнє розв’язання має в обов’язковому порядку взяти на себе держава.

Рівень безробіття та інші об’єктивні фактори часто унеможливлюють вчасне стягнення аліментів на утримання дітей, тож держава в обов‘язковому порядку має створити умови виплати аліментів за рішенням суду зі спеціального фонду, із подальшим стягненням цих коштів у порядку регресу з боржника .

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *