Чотири сценарії Євромайдану

Попри наявні в суспільстві міфи, Євромайдан не працює згідно з якимись попередньо складеними стратегіями. Всі дії виникають від тактичної доцільності. У такій ситуації прогнозувати конкретну послідовність дій протестувальників – непрофесійно для політологів. Ті аналітики, які це роблять, гадають на кавовій гущі й передають швидше власні емоційні проекції, ніж реальний стан справ на Євромайданах. У довгостроковій перспективі ми можемо давати прогнози лише за тими системними результатами, на які Євромайдан може  вийти. Їх є 4. Це – зміна системи, зміна конфігурації чинної системи, перехід  до жорсткого авторитарного режиму, втрата легітимності інститутів і пряма інтервенція з боку іноземних  держав.

1. Зміна системи. Сценарій перемоги Євромайдану, коли під тиском громади досягається відставка уряду, імпічмент президенту, створюється нова тимчасова більшість, яка забезпечує  проведення одночасних виборів президента й парламенту, де здобуває перемогу опозиція. Новий президент забезпечує системні зміни, знищує корупційні схеми, позбавляє посад людей олігархів, тобто розділяє бізнес і владу, та встановлює нові правила гри й виступає Гарантом для них.

2. Зміна конфігурації чинної системи. Сценарій перемоги Євромайдану, коли частина нинішньої правлячої еліти та олігархи «підставляють» президента. Тоді ми отримуємо цю ж систему, лише з новим президентом. Після усунення чинного президента частина олігархів витісняє інших олігархів та перерозподіляє їхній ресурс на свою користь. Демократичний режим імітується. Всі косметичні зміни упиратимуться у відсутність ресурсів і політичної волі для їхньої реалізації.

3. Перехід до жорсткого авторитарного управління. Сценарій поразки Євромайдану.  Президент, уряд і вертикаль влади залишаються на своїх посадах. Відбувається адміністративне та кримінальне зачищення від активних противників влади. Головний конкурент не допускається до виборів через надуману поправку щодо подвійного громадянства. У другий тур виходить вигідний Президенту опонент, якого він зі скрипом та фальсифікаціями обіграє. Подібний сценарій можливий в разі відсутності єдності всередині опозиції та громадських діячів.

4. Втрата легітимності інститутів і пряма інтервенція з боку іноземних  держав. Сценарій взаємознищення Євромайдану та інститутів влади. Відбувається системний громадянський конфлікт із численними жертвами. Для його припинення залучається третя сторона (іноземні держави). При цьому сценарії можлива часткова чи повна втрата суверенітету України і зміна нинішньої територіальної  цілісності.

Тут важливо розуміти, що кінцевий результат спрогнозувати практично неможливо. Але він тягтиметься до однієї з окреслених вище 4-х системних змін.

Щодо ситуації в Чернівцях, то вона  напряму залежатиме від розвитку ситуації в Києві. І влада, й опозиція очікують сигналів звідти для чіткого розуміння своєї діяльності на місцях. Однозначно негативним є бажання чернівецьких опозиціонерів перехопити ініціативу студентів і спрямувати її проти місцевих очільників. Опозиціонери починають шукати «ворогів» не там, де треба. Думаю, їм вистачить розуму переступити через власні амбіції та сконцентруватися на пошуку дієвих механізмів тиску на чинну владу, яка наразі слабка, як ніколи.

Михайло ШМОРГУН, політолог

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *