Влада роз’яснює зміни у пільгах

Про законодавчі зміни у наданні пільг різним категоріям громадян розповів на прес-конференції заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Юрій ПІВЕНЬ. Постановою Кабміну «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян із урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї» від 4 червня 2015 р. №389 визначено механізм реалізації права на отримання пільг з оплати певних послуг. Це оплата за користування житлом (квартплата), житлово-комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та ін.), придбання твердого палива та скрапленого газу, послугами зв’язку.
Попри те, що законодавство про пільги для певних категорій населення постійно перебуває в процесі змін (частина постанов уряду, про які чиновник згадував, наразі не вступила в дію, але перебуває «на підписі» – тобто їхнє підписання очікується від дня на день), а в тонкощах і нюансах подекуди ще не розібралися самі виконавці, пільги надаються тим, хто має на них право, і чиновники на місцях намагаються опрацювати надані документи якнайшвидше і найякісніше. Тож «боротьба на українському фронті» пільг триває. Хто ж і на яких підставах може до неї долучитися, та якими довідками слід «озброюватися»?
Дія затвердженого урядом Порядку поширюється на осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою, згідно з низкою Законів України: «Про міліцію», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про освіту», «Про жертви нацистських переслідувань», «Про охорону дитинства», «Про соціальний захист дітей війни», Кодексом цивільного захисту України тощо.
Пільги надаються за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам за умови, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищував розміру доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (станом на 1 січня 2015 р. – 1710 грн.)
До членів сім’ї пільговика належать: дружина (чоловік); їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи; непрацездатні батьки; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням пільговика та проживає разом з ним.
До сукупного доходу сім’ї пільговика включаються нараховані: 1)пенсія; 2)заробітна плата; 3)грошове забезпечення; 4)стипендія; 5)соціальна допомога (крім одноразових – частини допомоги при народженні дитини, частини допомоги при усиновленні дитини, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій, незалежно від форми власності); 6) Доходи від підприємницької діяльності.
Для працездатних осіб, у яких відсутні доходи (крім осіб, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, вищих навчальних закладах, осіб, призваних на строкову військову службу), та фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку 1-ї групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на відповідний місяць. Для фізосіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку 2-ї групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні двох прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб; для фізосіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку 3-ї групи, — 3-х прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб.
Для визначення права на пільги треба подати до органу соцзахисту: декларацію про доходи сім’ї пільговика, а також довідки про доходи свої та членів сім’ї (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги) за 6 місяців, що передують місяцю звернення, або документи, що підтверджують відсутність доходів за такий період.
Термін опрацювання документів – 10 днів від дня отримання декларації про доходи сім’ї пільговика та довідок про доходи.
Термін надання пільг – 6 місяців з місяця визначення відповідного права.
Надання пільг припиняється: якщо пільговиком приховано або навмисно подано недостовірні дані про доходи будь-кого з членів сім’ї пільговика, що вплинуло на визначення права на пільги – з місяця, в якому виявлено порушення; за заявою пільговика – з місяця, наступного за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою.
Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *