Віра – основа сили та здоров’я А таємниця збереження молодості – любов, радість і багатий духовний світ

У давнину казали: «Лікар має три засоби: слово, лікарські трави і ніж». Але основа профілактики хвороб та їхнього лікування – віра й молитва. В їхню цілющу силу вірили раніше, багато хто з наших сучасників переконалися в цьому на власному досвіді. Здоров’я – вище благо і Божий дар, які дав нам Творець на зберження нашого існування. Оскільки це статок усього суспільства, воно потребує обережного ставлення і примноження. Не тільки суспільство повинно створювати сприятливі умови для цього, але й сама людина повинна розуміти власну відповідальність за збереження особистого здоров’я, повної працездатності й творчого довголіття. Та часто  ми руйнуємо життя,  «спалюючи» те божественне, чудове й цінне, що надане всесвітом і підтримується суспільством.
Як правило, люди ставляться до свого  організму як до найзапеклішого ворога: їдять будь-що, труять його тютюном та спиртними напоями, експлуатують без міри власні почуття. І не думають, що все у цьому світі має межі, що непоправна «аварія» в організмі може статися несподівано. Подібна життєва позиція йде від незнання законів життєдіяльності організму. Звичайно, всього про людський організм не знають навіть академіки, але про головні його вимоги має знати кожний.
Власним оздоровленням слід опікуватися з дитинства, молодих років, але воно виправдане й ефективне і для літніх. Наукові дослідження доводять, що омолодження (оновлення) клітин нашого організму відбувається кожні 11 місяців протягом усього життя людини.
У світлі християнської антропології та психологічних досліджень давно відомо, що організм людини тісно пов’язаний з психологічним самоналаштуванням, станом душі. Психологія людини завжди зберігає молодість, і про це слід пам’ятати. Вік людини визначається її способом мислення. А таємниця молодості – це любов, радість і багатий духовний світ. Система оздоровлення базується на трьох принципах: самопізнанні, самовихованні, самоосвіті. Головне місце в оздоровленні посідають три вічні чесноти: віра, надія, любов. З них саме віра є основою життя і здоров’я. У хворої людини дуже важливо формувати віру в Бога, в лікаря і в саму себе. Від Творця (Бога) залежить усе живе на Землі. Віра в Творця – головний фактор здоров’я. Як слушно зауважує Патріарх Алексій ІІ, освіта, медицина й релігія мають інтегруватися. Тільки за такого підходу можна оздоровлювати і конкретну людину, і суспільство в цілому.
Не останній за важливістю чинник – харчування. За його допомоги можна регулювати обмін речовин організму й нервових клітин головного мозку. Харчування визначає не лише склад крові, але й сприяє формуванню світогляду людини. Сьогодні харчування розглядається як двосторонній процес – живильно-очищувальний, в якому харчування невіддільне від процесу обміну речовин в організмі. Коли цінуєте власне здоров’я, не їжте все поспіль! Аби зберегти здоров’я, від столу слід вставати з відчуттям неповного насичення, невеличкого голоду, який через кілька хвилин проходить. Є навіть прислів’я в багатьох народів: «Краще недоїсти, ніж переїсти».Для людей похилого віку цілком виправдовується дотримання постів та пісних днів (середа, п’ятниця), адже
через харчування формується нервово-психічне й духовне здоров’я.
За стіл сідайте завжди в один і той же час, вилучіть з раціону усе смажене, а цукор замініть медом. Мед – чудовий і смачний дарунок природи. Давні цілителі вважали його харчами довголіття. Мед оздоровлює внутрішні органи, надає сили, знімає жар. Тривале його вживання посилює волю, надає легкості тілу, зберігає молодість, продовжує роки життя.
А ще було б добре, якби наші лікарі навчилися ставитися до хворих диференційовано. Корифеї медицини минулого, звичайно ж, брали з пацієнтів гроші, але з оглядом на статки хворого: коли з багатих можна було узяти щедру платню, то бідаків часто лікували «за спасибі».
Тільки у єднанні духовного, нервово-психологічного й фізичного можливий гармонійний розвиток особистості, і лише у цьому єднанні здоровий дух у здоровому тілі набуває гармонії.
Володимир ТРОШИН, доктор медичних наук, Нижній Новгород (Росія)  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *