«Військові вважають, що Порошенко їх здає»

Чернівецький волонтер про тяжку обстановку на передовій

Підприємець з Калинівського ринку, волонтер Роман ГАЇНА уже п’ять разів возив гуманітарну допомогу  до зони АТО. Особисто приймає замовлення від військових на те, що їм насправді найпотрібніше, та доправляє на передову. Роман на власні очі бачив, у яких умовах воюють бійці і в ексклюзивному інтервю «Версіям» розповів, як волонтерську допомогу розбазарюють нечисті на руку командири, як бійці знімають на камеру бої – щоби довести, що вони перебували у зоні АТО, та як військові допомагають бідній родині з немовлям.

 

Перед тим як виїхати, ми тиждень намагалися зв’язатися з хлопцями, але відповіді не було. Нас це насторожувало, але відкласти поїздку не могли. Перший блокпост від Мар’янки до Курахового проїхали без перешкод, а на другому нас уперто не пропускали. Врешті-решт мені вдалося переконати військових. На в’їзді до села Славного нас зустріли і розповіли, що тут був сильний мінометний обстріл, є поранені, їх доправили на лікування до Києва та Одеси.

 

Обстановка на передовій дуже напружена. Бійці кажуть, що обстріли не вщухають. Вранці затишшя, а вночі знову триває. Тому довго ми затримуватися там не могли, вранці приїхали, розвантажилися і за півгодини мусили повертатися.

Солдати скаржилися, що з боєприпасами стало ще гірше. Привезли уже відкритий ящик з сигнальними ракетами, яких вистачило буквально на три дні. За допомоги ракет бійці можуть уночі освітлювати місця, де розставлені розтяжки. Адже тепловізора в них немає.

 

Озброєння сепаратистів стає все потужнішим. Після того, як під час обстрілу поранили трьох військових, командир дав дозвіл не тільки стріляти у відповідь, а й, залежно від обставин, здійснювати контрудар. Під ранок наші рознесли вщент блокпост сепаратистів біля села Оленівка. Та це лише розлютило ворожу сторону і весь наступний день вони гатили по нашому блокпосту. Причому, воронки від снарядів були незвично великими, як у діаметрі, так і за глибиною. Хлопці кажуть, що це якусь нову артилерійську установку підвезли з Росії, раніше «сєпари» таких не мали.

 

У військових з передової замовлення скромні. Теплий одяг, харчі. Просили також тепловізор. Адже без нормальної оптики бійцям доводиться дуже тяжко: не дай Боже наступ – їхній блокпост зрівняють з землею. Маючи тепловізор, вони мають хоч якісь шанси виявити противника раніше. Найголовніше, що замовляли бійці – ліки та… памперси. Річ у тім, що в одному з підвалів переховується родина з 9-місячною дитинкою. Маля народилося недоношеним, родина бідує й потребує грошей. І військові допомагають їм.

 

Моральний дух солдатів стійкий. Та, коли ми від’їжджали, до мене підійшов командир і сказав: «Знаю, що з вами їздить священик, отець Василь Гасинець, який теж займається волонтерством. Попроси його, хай на кілька хвилин заїде до нас підняти бойовий дух хлопцям. Бо вони вже морально не витримують. Дехто може запити. Хай приїде і хоча б просто потисне їм руки».

 

Військові все частіше висловлюють думку, що наш головнокомандувач Петро Порошенко поступово їх здає. Бійці навіть намагаються все, що відбувається, знімати на камеру. Адже в жодного з них досі немає статусу учасника АТО. Кажуть, «не дай Боже щось з нами станеться, хоча б друзям чи дружині можемо передати докази, що ми тут були. Ми ж не знаємо, чи повернемося з АТО».

 

Неодноразово чув, що волонтерські передачі часто не доходять до бійців, а потрапляють на ринок. Нещодавно одна жінка мені розповіла страшну історію. Вона відправляла сина в армію й купила для нього бушлат. Коли приміряв його, у внутрішній кишені знайшов записку, яку написали рідні одного з бійців. З’ясувалося, що цей бушлат уже був кимсь відправлений на передову, але туди не дійшов і потрапив назад на ринок. Неодноразово чув від військових, що волонтери передають допомогу, а їхнє командування ці речі перепродує. Це ж просто гидко.

 

Багато хто вважає, що волонтерство – це така собі романтична справа. Може, це і романтика, але тільки не для тих волонтерів, хто хоча б раз побував на передовій і на власні очі побачив, у яких умовах воюють наші захисники і як виглядає місцевість після обстрілів «градами». Після цього і світ сприймаєш по-іншому…

Записав Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

На фото: Волонтер Роман Гаїна на передовій (третій зліва)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *