Чиновники «з’їдять» 43 млн. грн., зароблених чернівчанами

Після Майдану нічого не змінилося в головах посадовців: чиновники департаменту ЖКГ не знають відмінності між поточною діяльністю підприємства та його інвестиційними зобов’язаннями

 Після тривалих обговорень місцевий бюджет затверджено. Доходи та видатки – складають  приблизно 1 млрд. 113 млн. грн., його дохідну частину становлять в основному податки, що їх витискують із підприємницьких структур та зарплат чернівчан.

На відміну від розвинених країн, де державний сектор економіки складає левову частину бюджету, в чернівецькому – й натяку на це немає. І хоча департамент економіки в Чернівцях існує,  та економіка відсутня. У зазначеному департаменті  навіть ідей про створення будь-якого державного підприємства немає. Для чого ж тоді цей департамент? Здавати в оренду приміщення? Та й це він робить не по-господарськи. Скажімо, редакція газети «Версії» орендувала разом із добрим десятком інших підприємств приміщення на вул. Небесної Сотні, 4. Нині вже майже рік триповерхова будівля в центра міста стоїть без господаря, опалення, води і світла. Одне слово, руйнується, тоді як орендарі підтримували її в більш-менш нормальному стані.

А загалом на утримання органів місцевого самоврядування виділена чималенька сума – майже 43 млн. грн. А це вартість більше як 30 нових тролейбусів, яких місту так не вистачає. При аналізі цієї цифри виникають питання про ефективність роботи наших урядовців і про те, навіщо нам їх стільки. Скажімо, в місті майже нічого не будується, але видатки на департамент містобудування складають 4,3 млн. грн., а економіки – 2,6 млн.

Особливої уваги заслуговує департамент житлово-комунального господарства. Його утворили, коли відбувалася масова приватизація житла. Фахівців з обробки заяв на приватизацію не вистачало, і невеличкий відділ ЖКГ Чернівецького міськвиконкому поповнили кадрами. Однак приватизація житла давно закінчилася, а переважна частина житлового сектору перейшла на самоокупність, перетворившись на  різні ОСББ  або на незалежну власність невеличких будинків. Та кількість чиновників  департаменту ЖКГ залишається на рівні еволюційних часів і на їхнє утримання виділено… аж 2,6 млн. грн.! А це майже по 100 тис. грн. на кожного посадовця департаменту ЖКГ, враховуючи утримання теплих комфортабельних приміщень, у яких вони засідають. Продавці Калинівського ринку – одні з головних наповнювачів бюджету, – таких приміщень і таких умов роботи не мають.

Проблеми містян цікавлять департаменти щонайменше

А як працюють чиновники згаданого департаменту, покажу лише одним прикладом. 29 жовтня минулого року представники Чернівецької міської та обласної рад, КП «Водоканал», громадськості міста зустрічалися із головою правління ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» О. Шекетою: йшлося про складні й болючі стосунки монополіста-електропостачальника з населенням міста й комунальним підприємством. За результатами зустрічі громадська організація «На грані» запропонувала створити робочу групу з перевірки виконання ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» інвестиційних зобов’язань, а також поставити питання про повернення у державну, зокрема у комунальну власність достатньо прибуткового підприємства «Чернівціобленерго», яке продали російському мільярдеру майже за безцінь.

Пропозицію ГО «На грані»  секретар міськради Я.Кушнірик направив заступнику департаменту ЖКГ О.Пилип’яку і далі – посадовій особі згаданого департаменту п.  Мартинюку. Попри те, що питання були вкрай актуальними, чиновники ЖКГ «розглядали» їх 30 днів. Та найбільш несподіваною була сама відповідь. Вони повідомили, що Чернівці  забезпечує  електроенергією Чернівецький РЕМ, як структурний підрозділ «ПАТ ЕК «Чернівціобленерго».

Які чиновники – така й економіка

Та хто цього не знає, і навіщо нашій правозахисній організації дана інформація?  Адже йшлося про перевірку інвестицій! Утім, далі Пилип’як з Мартинюком повідомляють, що на обслуговуванні Чернівецького РЕМ певна кількість повітряних ліній низької та високої напруги, кабельних ліній, трансформаторних підстанцій та розподільних пунктів. А ще підприємство виконує ремонтно-експлуатаційні роботи в розподільних мережах і підстанціях, експлуатаційні роботи на підстанціях, забезпечує оперативно-диспетчерське управління і режим роботи електрообладнання, що перебуває на його балансі. З цього випливає, що чиновники департаменту ЖКГ Пилип’як та Мартинюк не знають відмінності між поточною діяльністю підприємства та інвестиційними зобов’язаннями. Про що далі з ними можна говорити? Які чиновники – така й економіка!

А найкумедніше було далі. Чиновники пообіцяли, що при нагоді порекомендують залучити представників ГО «На грані» до групи на обласному рівні. Та навіщо ГО рекомендації байдужих і некомпетентних чиновників? Тим паче, що ми і так співпрацюємо з відповідною депутатською групою.

З усього цього можна було б посміятися. Натомість стало дуже сумно. Ось хто керує містом! Ось кого ми утримуємо на свої податки. Після Майдану нічого не змінилося в головах посадовців. Нічого не змінилось в їхньому статусі. Нікого не люстрували, не звільнили за профнепридатністю, не  ввели нові кадри зі свіжими ідеями. Переобрали міського голову? Але ж ліниві бездарні чиновники залишилися!

Обурює й те, що секретар міськради Я. Кушнірик, який модерував цю зустріч, не знайшов за потрібне оприлюднити її результати. Навіщо тоді вона проводилася? Для стрясання повітря?

А в ситуації з «Обленерго», нагадаю, відбулося наступне. За місяць після зустрічі останні 25% державних акцій були за безцінь продані тому ж російському мільярдеру. Таким чином, під час війни з Росією вкрай важливий стратегічний об’єкт опинився в руках ворога. А чи не за нашої мовчазної згоди?

Тамара БОРОВИК, голова ГО «На грані»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *