«Банкрутство банку «Надра» – прямий шлях до краху банківської системи і зростанню курсу долара до 50 грн», – експерт

«Надра» квіточки, ягідки попереду

Клієнти «Надра-банку» вийшли на протест. Їхні картки заблоковані, тож вони не можуть зняти свою зарплату, стипендію, депозити, розрахуватися карткою в магазині. Ані директор чернівецької філії банку, ані «гаряча лінія» не відповідають на дзвінки обурених вкладників.

Банкіри безчинствують:  не пускають ні «швидку», ні міліцію

В одному із чернівецьких відділень клієнти банку відмовилися виходити з приміщення, допоки їм не видадуть гроші.

– Моя мама працює в дитячій поліклініці і отримує зарплатню у «Надра-банку». Та протягом тижня не змогла її зняти: у касі видавали по 100-200 гривень щодня. Казали, що більше грошей нема, треба прийти завтра. А на завтра все повторювалося, – розповідає Ірина, чернівчанка. – Ані директор філії, ані «гаряча лінія» не відповідають. Тим часом деякі відділення почали закриватися. Ми намагалися зняти гроші в іншому банку, але з’ясувалося, що картка заблокована і жодні операції провести неможливо.

До відділення прийшло багато людей, серед них і ті, хто не могли зняти свої депозити. Вирішили, що стоятимемо, поки нам не віддадуть гроші.

Тим часом працівники банку зачинили пікетувальників у приміщенні відділення. Якійсь жінці стало зле, люди викликали «швидку» та міліцію. Проте правоохоронцям і медикам двері не відчинили!

– Почалася паніка, у приміщення не було чим дихати. Далі звідкись узялися охоронці банку, відчинили двері, літню жінку посадили до карети «швидкої», – розповідає далі Ірина. – Люди почали розходитися, так і не знаючи, чи поверне банк гроші.

Так само «погоріла» із цим банком і студентка Наталка Піскова. Вона не брала участі в протесті, бо встигла вчасно зняти з рахунка стипендію.

– У мене на карточці залишилося 38 гривень. Я завжди знімаю стипендію, щойно вона надходить на рахунок, – розповідає Наталка. – Але багато моїх одногрупників не знімали гроші з картки – збирали певну суму. Тож тепер за голову хапаються: по кілька тисяч гривень «застрягли» у банку.

 Тисячі підприємств опиняться на лопатках, а люди – на вулиці

Як повідомили в НБУ, банк «Надра», який належить олігарху Дмитру Фірташу, визнано неплатоспроможним і в ньому введена тимчасова адміністрація. У свою чергу, Національний банк пообіцяв, що клієнти банку «Надра», які мають вклади у межах гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суми 200 тис. грн., отримають їх у повному обсязі. Однак пощастить не всім: приблизно 1 відсоток клієнтів зі значними обсягами вкладів отримають своїх кошти лише в межах суми, гарантованої Фондом.

Щоправда, фінансові експерти налаштовані не так позитивно. На думку президента Українського аналітичного центру Олександра ОХРІМЕНКА, на простих українців чекають великі проблеми із поверненням депозитів.

– Ймовірно, Нацбанк  і Фонд гарантування вкладів відмовлятимуть українцям у виплаті компенсації, але ще більше втратять юридичні особи. Як відомо, банк «Надра» обслуговує багато рахунків юридичних осіб у всій Україні і тепер краху зазнають тисячі підприємств, бо їхні капітали будуть втрачені. Тож не дивно, що незабаром в країні зростуть безробіття й борги із зарплати, – стверджує аналітик.

За його словами, причина падіння банку в економічній неграмотності нинішнього керівництва НБУ і це є лише початком руйнування усієї банківської системи України.

– На жаль, пані Гонтарева просто не розуміє, що робити далі, і продовжує розвалювати банківську систему України. На черзі введення тимчасової адміністрації в державних банках «Укргазбанк», «Укрекмсімбанк» і, можливо, «Ощадбанк». Крах банківської системи близький. У розвинутих країнах світу ніколи такі великі банки не банкротять. Руйнувати великі банки не можна – це закон або, якщо хочете, аксіома фінансового ринку. Було б доцільно націоналізувати банк «Надра». Це дійсно задовільнило б політичні амбіції влади, але не викликало краху банківської системи. Але тепер, як кажуть, «шеф, усьо пропало». Банкруство банку «Надра» – це прямий шлях до краху всієї банківської системи і росту курсу долара до 50 грн., – каже Охріменко.

Прикметно, що в «Надрах» обслуговувалися медики обласної лікарні, та за місяць до подій вони перейшли до іншої банківської установи. Натомість працівникам онкодиспансеру поталанило менше. Сказати ж, що через беззубість НБУ ситуація вийшла з-під контролю, – це нічого не сказати…

Олена ТИМОФІЙЧУК, Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “«Банкрутство банку «Надра» – прямий шлях до краху банківської системи і зростанню курсу долара до 50 грн», – експерт”