Міна уповільненої дії закладена владою та побутовими відходами

…Добірна полуниця вродила на городі, розбитому за вікном нового будиночка. Смачно! А ви певні, що її можна їсти, як і пити воду з колодязя на вашому подвір’ї?. Адже 30-40 років тому на це місце могли звозити тверді побутові відходи…

Офіційно:   

600 тис. т (!) сміття накопичується в Чернівецькій області протягом року. Загалом же населені пункти України продукують щороку понад 35 млн. кубів твердих побутових відходів, які  захоронюються на 770 полігонах загальною площею майже 3 тис. га і лише частково утилізуються на сміттєспалювальних заводах.

У Програмі поводження з твердими побутовими відходами, затвердженій Кабміном у березні 2004-го, визнається, що у сільських   населених   пунктах   відсутні спеціалізовані переробні підприємства та санкціоновані звалища відходів. Тож відходи скидаються у природних рельєфних утвореннях – балках, ярах, долинах річок – і це становить екологічну  небезпеку, бо забруднені стічні води потрапляють до водних об’єктів.

Чинна система санітарного очищення недосконала, фрагментарна, за повної відсутності взаємодії з органами СЕС та охорони довкілля не забезпечує достатнього контролю за санітарним станом територій, збиранням, вивезенням, знешкодженням і захороненням побутових відходів.

На вістрі часу – організація роздільного збирання побутових відходів; застосування високоефективних сміттєвозів; запровадження двоетапного перевезення побутових відходів

(з будівництвом сміттєперевантажувальних станцій); компостування органічної частини побутових відходів, піроліз (розщеплення на складові), спалювання та інші способи утилізації.. Необхідно локалізувати негативний вплив на довкілля закритих полігонів побутових відходів і створювати нові, сучасні зі знешкодженням фільтрату та утилізацією біогазу.

Саме екологічна безпека колишніх захоронень твердих побутових відходів (ТПВ) стояла на порядку денному засідання Громадської ради при держуправлінні охорони навколишнього природного середовища у Чернівецькій області. Головуючий, професор хімічного факультету ЧНУ Ярема Тевтуль  наголосив: сучасна практика поводження з твердими побутовими відходами не забезпечує захист населення і навколишнього природного середовища від їхнього шкідливого впливу. Ця ситуація притаманна не тільки Чернівцям, а й більшості міст України. Зрештою, це й світова проблема.

No сoмments

Від імені Громадської ради п.Тевтуль звернувся з листами до різних державних структур, щоби дізнатися, в якому стані перебувають і як контролюються звалища, закриті після 1970 року, адже моніторинг їх має тривати 50 років.

Отже, мовою документів:

Від департаменту житлово-комунального господарства: «На ваш лист повідомляємо, що у Чернівцях до 1986 року існувало сміттєзвалище на вул. Димківській-Путильській. Його було закрито 1986 року. Від 1986 року побутове сміття завозилося на вул. Південно-Кільцева, 47. Складування здійснювалося в ями глибиною до 6 м, які після наповнення присипалися землею та утрамбовувалися.

Від 1995 року всі ТПВ завозяться на територію міського сміттєзвалища, розташованого на вул. Чорнівській».

Головний лікар Чернівецької МіськСЕС С. Торський повідомив:

«У Чернівцях після 1970 року були закриті такі звалища:

1.1988 року – міське звалище на вул. Димківській-Путильській, яке функціонувало з кінця 60-х років. Туди вивозилися ТПВ та промислові відходи ІІІ-ІV класів небезпеки. Після закриття на звалищі виконано рекультивацію та озеленення. Звалище перебуває у віданні департаменту житлово-комунального господарства (ЖКГ).

2. 1992 року закрите тимчасове звалище ТПВ по вул. П.-Кільцевій, що навпроти тресту зеленого господарства. Воно функціонувало з 1988 року замість закритого звалища на вул. Димківській-Путильській (у віданні комунальних органів).

3. 1993 року закрито полігон для поховання промислових відходів, який функціонував у Садгірському районі на вул Слобідська. Він перебував у віданні ВАТ «Розма», а потім хімзаводу. Від 2004 року під опікою департаменту ЖКГ. 

Перший заступник начальника Держекоінспекції в Чернівецькій області С. Робулець:  

«На Ваше звернення щодо сміттєзвалищ у м. Чернівців повідомляємо, що Держекоінспекція створена 2007 року. За період роботи інспекції в Чернівцях за даними департаменту ЖКГ ліквідовано в 2007 році 388 смітників, у 2008 – 476, у 2009 – 535.

Водночас повідомляємо, що ліквідацією несанкціонованих сміттєзвалищ згідно зі ст. 20,21 Закону України «Про відходи» займаються органи місцевого самоврядування. Тобто, райради Чернівців ті підвідомчі їм підрозділи»

Директор департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин А. Юрчук:

«…інформацією про місця знаходження звалищ сміття у Чернівцях, які були закриті чи ліквідовані після 1970 року, департамент містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради не володіє».

Тепер залишається лише запитати: а як же безпека чернівчан? Це ж департамент містобудівного комплексу дає дозволи на будівництво!

Гарячі точки

Про них також говорили члени Громадської ради. Скажімо, у Заволоці розпочався витік фільтрату з колишнього сміттєзвалища. 2005 року викопали озеро для збирання цього фільтрату. Але вода в ньому, завдяки хімії, була настільки «прозоро-стерильною», що люди почали в ньому купатися. Аби від гріха подалі, влада розпорядилася спустити озеро.

– Нині ніхто не знає, чим «дихає» колишнє сміттєзвалище, що там у нього діється всередині, – зауважив професор Тевтуль.

Ще один не вельми радісний приклад – скотомогильник на вул. Бережанський, куди і понині везуть здохлих тварин.

На думку голови Громадської ради при Держекоінспекції Марини Коняк, подібне триватиме, доки в області не приймуть регіональну програму поводження з твердими побутовими відходами.

Оптимістичний погляд!?.

– Не все так погано, – заперечує з членам Громадської ради представник держуправління Георгій Жаріков. Як з’ясувалося, з ініціативи його управління екоінспекція розробила відповідні екологічні паспорти для ТПВ, які затверджені департаментом ЖКГ. Існує також реєстр полігонів побутових відходів. Скажімо, на Роша-Стинка (вул Деменська, 17) на 25 га колишнього сміттєзвалища вже садять дерева.

Присутніх зацікавило, чому цю інформацію не надав департамент житлово-комунального господарства. Може, йому про це просто не відомо?

– Одне слово, – підсумував професор Тевтуль, – ми знаємо про захоронення побутових відходів доти, доки про них пам’ятає… хтось із чиновників. І це попри те, що ТПВ нібито опікуються чимало організацій, органів і владних структур…

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії», член Громадської ради       

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *