Відпустка за кордоном: екстрим не тільки у воді та на сонці!

Коли ви їдете у відпустку за кордон, треба бути особливо уважним та обережним з цінними речами. Адже ніхто не застрахований від крадіжок. Особливо неприємно, коли крадуть паспорт…

Починати треба ще до поїздки, коли готуєте найнеобхідніше та розкладаєте речі по валізах.

1. Зробіть кілька кольорових ксерокопій паспорта. Досить однієї сторінки – копії віз нікому не потрібні. Покладіть їх у різні ячейки вашого багажу. Відскануйте сторінку і відправте собі на електронну пошту.

2. Якщо у вас є кредитка – замовте в банку ще одну на той самий рахунок. Якщо у вас кілька карток – зберігайте їх у різних сумках.

3. Оформіть послугу банк-онлайн. При наявності інтернету – це найшвидший спосіб заблокувати карту. Пароль ставте так, щоби ви змогли його набрати на нестандартній розкладці клавіатури.

4. Сім-картку від телефону краще не брати. Якщо ви не можете жити без телефону – у поїздці купіть місцеву «сімку».

5. Складіть список усіх цінних речей, записуючи назви так, як вони значаться під час продажу в магазині. Відішліть їх собі на електронну пошту і візьміть із собою роздруківку.

6. Складіть список усіх контактних телефонів, номерів страховок, адрес електронної пошти тощо. Роздрукуйте примірник собі і залиште список близьким на батьківщині.

9. Зробіть 6-8 фотографій на документи: обов’язково кольорових та 3х4.

10. Відправте собі на електронну пошту лист із номерами пін-кодів, паролів без пояснень. Якщо притисне – відразу пригадаєте, що від чого.

Вкрали документи…

Якщо ж ви не догледіли і залишилися без документів у чужій країні, головне – без паніки!

1. Ідіть у поліцію. Якщо є свідок крадіжки – обов’язково візьміть його. Навіть якщо крадіжка або напад стався хвилину тому – не намагайтеся знайти злодіїв самостійно. Тільки втратите час або нарветеся на ще більші неприємності. Тепер ваше завдання – отримати оформлений рапорт. Це найголовніший документ у разі відсутності паспорта.

2. Саме тепер вам знадобиться копія паспорта та список цінних речей. Віддайте їх правоохоронцям.

3.Намагайтеся «дістатися» до інтернету: через банк-онлайн заблокуйте кредитну карту, перепишіть піни, паролі, номери страховок тощо.

4. Коли у вас буде рапорт обов’язково з печаткою відділення поліції, підписом офіцера і штампом, зробіть кілька копій. Залиште поліцейським свої координати і номер телефону. Дізнайтеся адресу і телефон найближчого українського консульства.

Якщо грошей і кредиток у вас немає зовсім, ночуйте в дільниці поліції або на вокзалі до отримання грошей через систему переказу грошей. Речі можна зберігати у поліцейських.

6. У консульстві вам треба отримати «свідоцтво на повернення». За це треба платити одразу, а не після повернення на Батьківщину. Оплата кредиткою не приймається. Але при повній відсутності грошей, можна обійтися без оплати, написавши заяву на ім’я консула з поясненням, чому не можливо заплатити.

7. Крім оплати, з вас вимагатимуть дві кольорові фотографії 3х4 та свідчення двох громадян України у тому, що вони вас знають і підтверджують ваше громадянство. Добре, якщо ви їдете з групою і паспорт загублений тільки у вас. В іншому випадку вам доведеться чекати від тижня і більше, поки надані вами дані будуть перевірятися в Україні.

8. На отримання свідоцтва піде мінімум два дні. Хоча, наприклад, американське консульство забезпечує документами своїх громадян протягом години. З даним папером слід звернутися до представництва вашої авіакомпанії – і намагатися якнайшвидше повернутися додому, адже «свідоцтво на повернення» діє лише два тижні.

9. Нарешті виліт! На кордоні з вас вимагатимуть, крім свідоцтва, поліцейський рапорт.

10. Коли нарешті дісталися додому, потрібно ще дещо зробити: «свідоцтво на повернення» – папір суворої звітності і підлягає здачі в певні органи у триденний термін. Але не віддавайте оригінал.

Поцікавтеся у паспортному столі, які потрібні документи для отримання нового паспорта.

Як бачимо, краще бути обережним!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *