Відокремлений підрозділ, розташований на території Чернівецької області, а основне підприємство на території іншої області. Як відбувається сплата податку з доходів фізичних осіб?

Обов’язки нарахування, утримання та сплати податку з доходів фізичних осіб до бюджету відповідно до Закону України від 22 травня 2003 року №889-IV “Про податок з доходів фізичних осіб” покладено на податкового агента – господарську організацію, яка нараховує оподатковуваний дохід на користь платника податку (громадянина) та утримує податок від суми такого доходу за його рахунок.

Порядок сплати податку до бюджету визначено статтею 16 Закону №889 і застосовується юридичними особами, у тому числі такими, що мають філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, розташовані на території іншої територіальної громади, ніж така юридична особа, а також відокремленими підрозділами юридичних осіб, яким в установленому порядку надано повноваження щодо нарахування, утримання і сплати до бюджету податку.

Відповідно до статті 64 Бюджетного кодексу України податок з доходів фізичних осіб, який сплачується господарською організацією (працедавцем), зараховується до відповідного місцевого бюджету за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням її підрозділів, уповноважених підрозділів в обсягах податку, нарахованого працівникам цих підрозділів.

Сума податку за звітний місяць, яка підлягає перерахуванню до місцевого бюджету за місцезнаходженням таких відокремлених підрозділів, визначається юридичною особою або уповноваженим підрозділом самостійно, виходячи із загальної кількості громадян, які працюють у цих підрозділах, та суми виплаченого (нарахованого) оподатковуваного доходу.

Звертаємо увагу, що господарська організація перебуває на обліку в органі державної податкової служби за своїм місцезнаходженням (реєстрації), а філії, представництва та інші відокремлені підрозділи, що наділені повноваженнями нарахування та сплати податку з доходів фізичних осіб або відокремлені підрозділи, що включені до ЄДРПОУ, ставляться на облік в органі державної податкової служби за своїм місцезнаходженням. Замість структурних підрозділів, які не включені до ЄДРПОУ та не наділені повноваженнями нарахування і сплати податку з доходів фізичних осіб, на обліку в органах ДПС повинні перебувати господарські організації за місцезнаходженням таких структурних одиниць як платники окремого податку (податку з доходів фізичних осіб).

Відповідальність за своєчасне та повне перерахування сум податку до відповідного місцевого бюджету несе юридична особа або її уповноважений підрозділ, що нараховує оподатковуваний дохід.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *