Вибори ще не скоро, а війна уже триває

Лише два засідання провела окружна виборча комісія по одномандатному виборчому округу №201 з центром у Чернівцях, але обидва скандальні.

Перше – останнього дня, коли, за законом, могли б розпочати роботу окружні виборчі комісії. Після прийняття присяги членами комісії, ОВК таки запрацювала. До порядку денного внесли питання про організацію роботи комісії та про виконання членами комісії своїх повноважень на платній основі. Та, попри їхню формальність, за жодним з них згоди так і не дійшли. Тож друге засідання розпочалося з цих же питань.

Натомість, за наполяганням уповноваженої особи партії ВО «Батьківщина» Олексія Каспрука, розглянули скаргу на дії кандидата в народні депутати В. Михайлішина. І навіть прийняли відповідну постанову.

Панові Михайлішину закидали: незаконне використання соціальних рекламних площ Чернівецької міськради для розміщення його зображення як кандидата в депутати; використання об’єктів і ресурсів за місцем роботи в органах місцевого самоврядування  і агітація з наданням виборцям безоплатних послуг, товарів тощо (видача соціальних проїзних); використання приміщень міськради для проведення агітаційних заходів.

У Постанові №3 від 29 серпня 2012 року «Про розгляд скарги» ОВК вирішила визнати дії суб’єкта оскарження такими, що не відповідають вимогам чинного законодавства, та зобов’язати  зазначеного кандидата утриматися від використання об’єктів і ресурсів Чернівецької міської ради у своїй передвиборній агітації.

І хоча після цієї постанови за ніч його  біг-борди з міста зникли, Михайлішин таки подав до суду на ОВК.

Два вихідних – у суботу і неділю –суд розглядав його позов і дійшов висновку, що… постанова ОВК має бути скасованою.

Коментарі від ОВК-201 не забарилися. Член комісії Юрій Івашин вважає, що «фактично рішення суду суперечить чинному законодавству, оскільки з цього рішення випливає, що ОВК не може розглядати подібні скарги на протиправні дії кандидата в народні депутати, а кандидат нібито має право такі дії чинити».

Та поки ОВК дочекається рішення апеляційних органів з цього питання, наразі «маємо те, що маємо». Постанова скасована, кандидат Михайлішин незаплямований.

Тим часом на другому засіданні ОВК, після нового розгляду «старих» питань (про організацію роботи та оплату праці) члени комісії категорично заявили про «неможливість працювати в таких умовах».

Насправді, згідно з законом, для роботи комісії потрібні відповідні приміщення, не менші за встановлені розміри, належно обладнані, технічно забезпечені тощо. Адже робота ОВК – це не лише засідання, а й тісна співпраця з дільничними комісіями, прийом і зберігання бюлетенів тощо. ОВК-201 станом на понеділок до цього практично не готова. Тому члени комісії вимагали від голови ОВК – вочевидь, не досвідченого в такій діяльності – виконати свій обов’язок і вимагати відповідного забезпечення роботи комісії у місцевої влади. Адже це – функції саме влади.

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *