Уся правда про соки

Сік натуральний, відновлений, нектар… У чому різниця?
Натуральний сік отримують шляхом «прямого віджиму» фруктів без жодних домішок і цукру. Це – еліта промислових фруктових соків. Найчастіше їх продають у скляних пляшках. Сік на основі концентрату (його ще називають відновленим) – це сік, з якого спочатку випарували воду для спрощення транспортування, а потім додали її перед продажем. Зазвичай до такого соку не додають цукру, тому він високоякісний. Нектари роблять із фруктів з м’якоттю, додаючи воду і цукор, тому вміст фруктів у них значно нижчий.
Чи може сік замінити фрукти і овочі?
Коли умовно уявити, що на день потрібно з’їдати 5 порцій овочів і фруктів, то одну з порцій можна замінити склянкою соку. Соки, які продають у крамницях, – продукти, що пройшли промислову обробку, тому в них менше вітамінів і майже немає баластних речовин. Тому сік «програє» овочам і фруктам. З іншого боку, взимку найдоступнішими є заморські фрукти та овочі, вирощені у теплицях або спеціально оброблені хімією для підтримання свіжого вигляду після «мандрівки» з далекої батьківщини. Тому замість екзотичних ананасів чи ківі краще пити сік.
Свіжовижаті соки: купляти чи готувати самим?
Такі соки слід випивати за півгодини після приготування, інакше всі вітаміни руйнуються від світла і повітря. У магазинах свіжовижатий сік зберігають у холодильниках або на льоду, щоб уповільнити окислення. Але це не рятує ситуацію. Тому купляйте лише той сік, приготування якого ви бачили на власні очі.
Більшість соків стоять на полицях, а деякі – в холодильниках магазину. Чи є між ними різниця?
Усі соки пройшли пастеризацію, а значить втратили 10-40% вітамінів. Але соки «з холодильника» пастеризують миттєво спеціальною центрифугою, що менше впливає на їхній смак і консистенцію, тому якість таких соків краща.
Чи не забагато цукру у фруктових соках?
До більшості соків, які довго зберігаються, завжди додають цукор, сироп глюкози або фруктози. Зазвичай на упаковці зазначають, що саме і в якій кількості додане. Це важливо для діабетиків, бо цукор у соках легко засвоюється організмом і може провокувати розвиток хвороби. Вміст цукру залежить ще й від виду фруктів. Найсолодший сік – виноградний, містить 15 г цукру на 100 мл, що дорівнює  приблизно трьом шматочкам рафінаду. Ще більше цукру у нектарах, тому їх бажано споживати якомога менше.
Чи правда, що овочеві соки корисніші за фруктові?
В овочевих соках менше кислот і вони легше перетравлюються. Виняток – томатний сік, бо томати в ботаніці вважають ягодами. Вони багаті на мінерали, зокрема, калій і хлорофіл. Популярний нині і сік вітграса – зелених пагонів пшениці. У ньому майже 70% хлорофілу, який очищає кров і захищає печінку.
Чи можна пити суміш молока і соку?
Така суміш позбавлена усіх плюсів молока і фруктів, до того ж добре розбавлена водою і здобрена цукром (два шматочка на склянку). Тому їх бажано пити дуже рідко, для задоволення, а не для користі.
Коли краще пити сік?
З одного боку, соки активізують травні залози і сприяють засвоєнню їжі, тому їх добре пити натще. Але в людей з хворими шлунками це може викликати загострення гастриту чи панкреатиту. Тому їм краще пити соки за годину після сніданку і до обіду, або після обіду перед вечерею. Треба знати, що кислі соки виводять кальцій з організму, тому їх не рекомендують пити людям, схильним до остеопорозу, під час лікування переломів кісток та вагітним жінкам.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *