Цілющі «березові сльози»

– Торік Сторожинецький держлісгосп здав 22 тонни березового соку, – розповів його головний лісничий Богдан САВЧУК. – Цього року матимемо більше. Та спускання соку, так звана підсочка, дозволяється лише з дерев за 3-4 роки до зрубування. Вік берези – 41 рік.  Не можна брати сік у молодих берізок: цілюща рідина потрібна їм для росту. Найсолодший сік накопичується на висоті 1,5-2 метри від землі, тому саме в цьому місці та ще з північної сторони варто робити отвір. Заглибинка повинна бути на кілька сантиметрів і ні в якому разі не глибше. В отвір вставляється мідний жолобок або трубка для стікання соку.
Після збирання соку необхідно обережно видалити жолобок, а отвір або надріз змастити пластиліном, воском, милом або забити його мохом. Це збереже дерево від проникнення  бактерій і грибків.
Ще діди-прадіди відали цілющі властивості березового соку. Важко навіть перелічити увесь спектр хвороб, які лікує березовий сік.  Його п’ють по 3 та більше склянок на день для «оздоровлення» крові при шкірних хворобах.
Сік корисний для тих, у кого анемія, ангіна, серцеві хвороби з набряками. Він також  виводить з організму шкідливі речовини, промиває нирки та печінку. Якщо застудилися, піднялася температура, кашляєте – теж вживайте сік. Він діє як відхаркувальний, сечогінний засіб.
Косметологи радять робити компреси у весь період збирання рідини. За декілька тижнів позбавитесь вугрів та пігментних плям. Вживаючи  березовий сік щодня, відчуєте приплив сил і бадьорості.
На жаль, період збору «березових сліз» триває лише два – три тижні. Але його можна заготовляти про запас. Зібрану рідину варто зберігати у холодному місці, але не більше 2-3 діб. Для тривалого зберігання його консервують або готують з нього квас.
За 1 літр соку, зібраного в Їжівському лісництві,  підприємці платять 40 копійок. Заготівельники отримують за літр по 10-12 коп. Трилітрова банка наповнюється протягом 6-7 годин.
Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *