Урядові обіцянки у сфері соцзабезпечення

Кабмін – про зміни у сфері соцзабезпечення

До 2017 року на населення України очікує щонайменше 5 важливих змін у сфері соціального забезпечення: перехід на накопичувальні пенсії, монетизація пільг, підвищення мінімальних зарплат, реформа центрів зайнятості й створення Єдиного реєстру пільговиків, а ще – відкриття Центрів соціальних послуг.

Накопичувальні пенсійні рахунки. Відкладатимуть гроші громадяни до 35 років, щоби до старості накопичити достатню суму. Суть документа полягає в тому, що роботодавець додатково до Єдинго соціального внеску відраховуватиме 2016-го 2%, 2017-го 3%, 2019-го вже 5%. Передбачений захист внесків від інфляції.

Субсидії. Уряд і далі субсидуватиме населення( компослуги, доплати малозабезпеченим) залежно від рівня доходів. КМУ хоче стимулювати також народ до економії води, світла, газу.

Монетизація пільг. Вже цього року хочуть монетизувати проїзд тим, для кого він зараз безкоштовний, але відповідно до можливостей бюджету. Зрозуміло, що реально пільг поменшає.

Мінімальні зарплати. Кабмін збирається збільшувати їх настільки, щоби за чотири-п’ять років вони досягли 50-60% середніх по країні, до 2,5-3 тис. грн, як рекомендує Міжнародна організація праці (зараз мінімальна зарплата в Україні – лише 28% від середньої. Експерти вважають, що зарплати набагато не виростуть, бо економіка тільки почала відновлюватися.

Кодекс законів про працю. У планах передбачено прийняття вже цьогоріч сучасного Трудового кодексу.

Центри зайнятості. У Кабміні вважають, що зараз ці установи відіграють роль бухгалтерій, де виплачують допомогу з безробіття, а реальною допомогою в працевлаштуванні займаються мало. На думку експертів, щось поліпшити буде складно, оскільки приватні структури неохоче співпрацюють з державними центрами зайнятості, бо багато хто платить зарплати в конвертах і не хоче це афішувати.

Єдиний реєстр пільговиків. Наразі  реєстри існують окремо в регіонах і за категоріями, що дає «люфт» для махінацій.

Центри соціальних послуг. Цього ж року Кабмін планує відкрити прозорих офісів (їх буде п’ять в обласних центрах), де люди будуть отримувати соціальні послуги (оформляти і переоформляти пенсію, субсидію і вирішувати інші питання, реєструвати бізнес і майно.. Децентралізація. Планується передати місцевим громадам (разом з фінансуванням) дитячі інтернати, будинки для людей похилого віку, структури з надання допомоги інвалідам.

Реформа сиротинців. Цього ж року стартуватиме програма заміни інтернатів на будинки сімейного типу. До 2020 року в таких закладах мають виховуватися до 40% дітей-сиріт (зараз показник не перевищує 10%).

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *