Уперше в Чернівцях: Ян Шуай

– Кілька слів про семінар…

– Це вже ІV благодійний семінар, організований нашою федерацією за сприяння обласного центру «Спорт для всіх».Семінар дуже доступний. Плата, а точніше, внески за участь у ньому практично відсутні. Цього вдалося досягти завдяки домовленості з керівництвом Пекінського університету спорту, власній роботі та допомоги спонсорів.
– Розкажіть про у шу як вид спорту та філософію

– У шу – (від кит. «воїнське мистецтво») є одним з найстаріших видів бойових мистецтв світу. Найдавніші згадки про нього датуються ІІ тисячоліттям до н.е. Це джерело розвитку інших бойових мистецтв сходу і заходу. У шу – невід’ємна складова китайської культури, якій уже 5000 років. Воно вивчається лише в комплексі. Адже якщо вивчати тільки фізичну частину, без духовної та моральної, то це буде отрута, випущена у світ.В у шу існує дуже багато різних стилів (і кожна людина може знайти собі вдалу). Стилі різняться за географічною ознакою – північні та південні. Північні стилі характеризуються відносно більшою роботою ніг як на землі, так і в повітрі, швидкістю переміщення тощо. Південні ж  – трохи статичніші, відрізняються жорсткішою й міцнішою роботою рук. Стилі відрізняються і за складом: зовнішні та внутрішні. Дуже багато матеріалів втрачено через різні історичні події. Над їхнім відновленням працюють кращі китайські майстри. 

– У шу сьогодні…
– Наразі сучасне атлетичне мистецтво стрімко розвивається. За розвитком воно перегнало традиційне у шу. Причина – у підготовці до олімпіади. Проте китайські майстри бачать цю проблему і вже декілька років особлива увага присвячена розвитку традиційних стилів.

– В у шу застосовується зброя?

– Так. Існує кілька її видів: довга зброя – різновиди палиць, шабель, списів та мечей.   
 – Хто такий Ян Шуай, чи часто він буває в Україні? З чим приїхав до Чернівців? Його враження від міста…

– Ян Шуай – викладач Пекінського університету спорту. За межами Китаю і в Україні він уперше. Приїхав, аби  навчати у шу молодь з Чернівецької  та інших областей України. Чернівецька школа одна з лідерів в Україні, тож ми маємо бажання стати  ще кращими. Для цього в нас є все необхідне: володіння китайською мовою, високий рівень майстерності, підтримка різноманітних організацій…
Майстер Ян Шуай привіз нам не тільки у шу, а великий комплекс матеріалів для вивчення.
У нас навчаються люди різних вікових категорій ( від 6 до безмежності років), і кожен знайде своє.
– Враження китайського майстра від Буковини…
– Україна і, зокрема, Чернівці йому дуже сподобались. Ян Шуай захоплений нашою природою, чистим повітрям, продуктами, ритмом життя, архітектурою… Не можна не додати, що майстер Ян Шуай захоплений красою буковинських панночок!

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *