Україна

▶▶1 січня в Україні скасують мораторій на продаж землі ▶▶Бензин подешевшає?  ▶▶Порушник закону ▶▶«Членовоз» для Космоса ▶▶Переплутали? ▶▶Жертва ДТП – це професія ▶▶Юлія Тимошенко не згодна з подорожчанням газу ▶▶Замість обіцяних грошей, вкладники Ощадбанку СРСР отримали вибори ▶▶Королеви банкрутіють – Ахметов багатіє  ▶▶МВФ стабілізує курс гривні ▶▶

1 січня в Україні скасують мораторій на продаж землі

Від 1 січня мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення буде скасовано. Про це заявив Президент України Віктор Ющенко під час зустрічі з журналістами провідних ділових видань України, повідомила прес-служба Глави держави. – Думаю, не буде жодної політичної сили, яка протидіятиме цьому, – наголосив В.Ющенко.

Бензин подешевшає?

Від 1 листопада усі світлі нафтопродукти на АЗС подешевшають на 40 коп, а від 1 грудня – на 1 грн. Про це уряд домовився з нафтотрейдерами. Нафтопереробні компанії не підвищуватимуть ціни, а держава – податки. Податкова адміністрація розробить графік відшкодування ПДВ для експортерів.

Порушник закону

Президент НОК України, 35-разовий рекордсмен світу Сергій Бубка став почесним громадянином бразильського Ріо-де-Жанейро. Таким чином, Бубка замість одного має 4 «почесних» громадянства – Донецька, Луганська, словацької Братислави та італійських Падуї і Абано Терме.

«Членовоз» для Космоса

Леонід Черновецький хоче купити на торги автівок «членовоз», який свого часу возив першого секретаря ЦК КПУ України В. Щербицького. На аукціон виставлять також службові авта інших радянських урядовців, зайві «Мерси» уряду Тимошенко.

Переплутали?

Україна посіла 68-ме місце з 104 у рейтингу… процвітаючих країн, складеному американським консалтинговим агенством «Legatum Institute». Індекс процвітання вираховували за 44-ма показниками, серед яких конкурентноздатність, охорона здоров’я, довкілля, сімейні цінності.

Жертва ДТП – це професія

На дорогах процвітає новий вид шахрайства. Гроші заробляють «жертви ДТП». Шахраї обирають авта вартістю $20-25 тис, головне – не «надкруті» джипи і не вітчизняні «тачки». Ніби переходячи дорогу, шахрай раптом падає на капот. Зовні це виглядає як наїзд машиною на пішохода. Розгубленому водієві він повідомляє, що за кілька сотень або й тисяч доларів згоден мирно розійтися. Почастішали й так звані «підстави» серед водіїв, які умисно дряпають свої авта або «підставляють» їх під більш дорогі, аби отримати страхові виплати і «відшкодування морального збитку» від довірливих колег.

Юлія Тимошенко не згодна з подорожчанням газу

Прем’єрка і міністр внутрішніх справ протестують проти підвищення цін на природне паливо для населення

Національна комісія з регулювання електроенергетики (НКРЕ) підняла ціни на газ, у тому числі для населення, на 35%. Ціни на блакитне паливо «злетіли» на вимогу президента і згідно з рішенням РНБО.
Утім, ефект, який це рішення президентського Секретаріату може дати для «маленьких українців», ніхто не прораховував. Подібне підвищення вартості блакитного палива для споживачів може виявитися просто згубним, особливо на тлі європейських країн, які піклуються, перш за все, про добробут своїх громадян, прагнучи не допустити підвищення цін на життєво важливі товари і знижуючи податки.
Через такі міркування рішення РНБО про підняття тарифів на газ з усього складу Радбезу не підтримали лише прем’єр-міністр Юлія
Тимошенко і міністр ВС Юрій Луценко. На засіданні РНБО, яке відбулося 26 вересня, глава Кабміну висловилася проти, а міністр утримався.
– Позиція уряду була залишити ціни такими, як вони є, – каже голова НКРЕ Валерій Кальченко. – Сама ж Нацкомісія залишає за собою право розглядати в майбутньому ціни на газ залежно від того, хто і з якою метою його споживатиме.
Нагадаємо, в рішенні РНБО йшлося про те, щоб і надалі залишити 4 категорії споживачів, але з грудня підняти для них вартість газу на третину.
Тарас БУК, «КП в Украине»

Замість обіцяних грошей, вкладники Ощадбанку СРСР отримали вибори

Люди обурюються, що президент вирішив викинути на вітер півмільйона народних грошей.

Віктор Ющенко своїм рішенням про проведення перевиборів у парламент фактично поставив хрест на ще одній своїй виборчій обіцянці. Про це заявляє голова Всеукраїнської спілки обманутих вкладників Ощадбанку колишнього СРСР (ВСОВ) Богдан РАФАЛЮК. Схоже, що людей, які довірили свої гроші державі, обвели навколо пальця вдруге.
Пам’ятаєте, 2004-го з трибуни Майдану Віктор Ющенко запевняв людей у тому, що як тільки він прийде до влади, відразу виплатить громадянам внески Ощадбанку СРСР. Йому вірили. Ще б! Це говорив представник нової, не «кучмівської», а «чесної» влади (яка, як наголошував Ющенко, не буде красти й стане враховувати думку народу). Він до того ж уважався одним із найкращих банкірів країни.
Однак, потрапивши до керма влади, Віктор Андрійович не стільки здивував народ, скільки розвіяв усі надії. Ющенко не тільки палець об палець не вдарив, щоб почати виплати, але й усіляко гальмував процес, розпочатий Юлією Тимошенко. Щоби перешкодити виконанню обіцянки, які прем’єр-міністр давала в ході виборчої кампанії 2007 року, глава держави навіть заморозив приватизацію! Саме на кошти від продажу підприємств розраховувала Тимошенко, маючи намір спрямувати їх на підтримку найбільш незахищених верств населення.
«Проведення дострокових виборів парламенту – третіх за три неповні роки – буде означати розбазарювання сотень мільйонів коштів держбюджету (на їхнє проведення Віктор Ющенко вимагає від уряду більше 417 млн. гривень. – Авт.). Коштів, які повинні були б, відповідно до урядового проекту, піти на додаткові виплати вкладникам Ощадбанку СРСР. Це означає, що, замість повернення внесків, громадяни країни за свої гроші одержали повторні вибори», – йдеться в заяві Всеукраїнської спілки обманутих вкладників, підписаній Богданом Рафалюком. Представникам цієї організації під час спеціальної зустрічі в листопаді 2004 року кандидат у президенти Віктор Ющенко клятвено пообіцяв, що у випадку його перемоги він поверне їхні заощадження. Тоді ж представники ВСОВ і Ющенко підписали відповідну угоду.
Вкладники побоюються: якщо після виборів Тимошенко не знайде, з ким створити коаліцію, і не буде прем’єром, то її «спадкоємці» зведуть нанівець вирішення питання повернення внесків.
«Найбільше нас обурює те, що Президент вдруге після літнього демаршу фактично зірвав повернення коштів обманутих людей, які сподівалися отримати компенсацію до кінця року. Розпуск Верховної Ради через авантюру Ющенка поставив на цих надіях хрест», – зауважується в заяві спілки.
ВСОВ нагадала Президенту про те, що реальну можливість внести зміни до держбюджету втрачено ще влітку нинішнього року. Згідно із цими змінами, прем’єр Юлія Тимошенко мала намір до кінця року додатково виділити на виплати вкладникам Ощадбанку 1,5 млрд. гривень. Проте через непоступливість Секретаріату Президента тоді прагнення прем’єра не здійснилися.
Богдан Рафалюк висловив жаль, що історія так нічого й не навчила українських політиків. «Всеукраїнська спілка обманутих вкладників переконана в тому, що нікчемність і користолюбство, які становлять основу рішення про розпуск парламенту, вже на цих виборах сторицею повернуться до тих, хто зробив цей згубний для країни крок і тим самим поставив непереборну перешкоду на своєму політичному майбутньому», – резюмують вкладники Ощадбанку СРСР.
«КП в Украине»

Королеви банкрутіють – Ахметов багатіє

або Поки товстун схудне, худий здохне…

Через світову фінансову кризу британська королева Єлизавета ІІ втратила більше третини свого інвестиційного капіталу, що складає $70 млн.
Натомість український олігарх і один із лідерів Партії регіонів Рінат Ахметов на фоні глобальної кризи посів друге місце серед найбагатших жителів Центральної та Східної Європи за версією польського щотижневика «Wprost». Статки цього бізнесмена, мецената й політика видання оцінило у $23 млрд. (Нагадаємо, український щотижневик «Фокус» оцінює капітал Ріната Ахметова навіть у $31 млрд. і ставить його на перше місце серед багатіїв Європи)
Соратник Віктора Януковича не лише не відчув на собі негативного впливу кризи, а й збагатів за останній рік на 5 млрд. доларів, – пише газета «Дєло».
При цьому Ахметов за своїми статками обігнав навіть найбагатших російських олігархів, зокрема, таких, як власника третини експорту російської нафти Геннадія Тимченка і власника «Російського алюмінію» Олега Дерипаску.

МВФ стабілізує курс гривні

Голова Ради інвесторів Сергій Тигіпко, колишній глава Нацбанку, вважає, що ймовірна фінансова допомога Міжнародного валютного фонду сприятиме стабілізації курсу гривні. – Такий крок дасть Україні можливість отримати близько 16 млрд. доларів, що значно поліпшить ситуацію. Першочергово цей крок допоможе державі втримувати стабільний курс гривні, – наголосив він.
За словами Тигіпка, Україна зможе використовувати фінансову допомогу МВФ у підтримці зовнішніх платежів, а це, за його словами, дасть можливість не знецінювати гривню й далі. Він переконаний також, що, коли парламент затвердить заходи щодо мінімізації впливу світової фінансової кризи на Україну – а саме це є умовою надання позики від МВФ – то саме це і дасть можливість збалансувати бюджет.
Михайлина ОДАРЧУК

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *